РОБИЈА ЗА БИВШЕГ ШЕФА БЕЗБЕДЊАКА: Мијалкову скопски суд изрекао казну од осам година за аферу “Трезор”

Танјуг

13. 04. 2021. у 18:34

БИВШИ директор Управе за безбедност и контраобавештајне послове (УБК) Сашо Мијалков осуђен је данас на осам година затвора због злоупотребе службеног положаја приликом набавке опреме за електронску комуникацију из Велике Британије, пишу северномакедонски медији.

РОБИЈА ЗА БИВШЕГ ШЕФА БЕЗБЕДЊАКА: Мијалкову скопски суд изрекао казну од осам година за аферу “Трезор”

Фото: Пиксабеј

Поред Мијалкова осуђено је још троје бивших званичника због злоупотребе положаја приликом набавке нефункционалне опреме за прислушкивање из Велике Британије, а сви су осуђени на пет до петнаест година затвора.

У судском поступку названом „Трезор“ на 15 година у одсуству осуђен је бивши начелник Пете управе некадашње македонске тајне полиције Горан Грујевски, а на по пет година тадашњи помоћик у МУП Небојша Стајковићћ и шеф кабинета Мијалкова Тони Јакимовски.

Трогодишње суђење бавило се куповином британске опреме 2010. године када је премијер био Никола Груевски, који је побегао из земље како би избегао одлазак у затвор због корупције.

Бивши шеф обавештајне службе Сашо Мијалков, иначе рођак Груевског, осуђен је јер је уместо да опрему купи директно од произвођача из Британије купио од посредничке фирме и на тај начин оштетио државни буџет, а приватној фирми, чији је власник након отварања истраге пронађен мртав с метком у грудима обезбедио противправну добит.

Судско веће кривичног суда у Скопљу је, како преносе медији, пресудило да оптужени солидарно исплате материјалну штету насталу куповином опреме од 813.000 евра у року од три месеца од правоснажности пресуде, а заплењен је и део имовине посредника у том послу, скопске фирме „Финзи“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)