„ТO МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ“: Критике за Јаншу из Брисела

Новости онлине

13. 04. 2021. у 12:40

ИАКО је Јанез Јанша демантовао да је у Брисел послао неслужбени документ о наводном мирном разлазу БиХ, огласила се европарламентарка Тања Фајон која је позвала словеначког премијера да објасни шта се налази у том документу.

„ТO МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ“: Критике за Јаншу из Брисела

Фото: ЕПА

Фајонова је кртиковала Јаншу, уз поруку да би неодговорно понашање у вези с тзв. довршетком плана о мирном распаду БиХ могло довести до новог рата на Балкану.

​Она је на свом твитер налогу написала да су је ових дана из БиХ упозорили на то да, како је навела, премијер Јанша покушава да доврши план Милошевић-Туђман за „формирање велике Србије и Хрватске“.

„Ако су извештавања медија у БиХ и изјаве дипломата у региону истинити, то може бити врло штетно за Словенију“, додала је Тања Фајон.

Подсетимо, политичке сцене Босне и Херцеговине и Словеније уздрмали су наводни потези словеначког државног врха који, како пишу медији у БиХ, има визију о „довршетку распада Југославије“ и променама граница на Балкану.

У Сарајеву тако, позивајући се на неименоване изворе из Брисела, тврде да је словенaчки премијер Јанез Јанша председнику Европског већа Шарлу Мишелу предао документ о приоритетима словеначког председавања ЕУ, а у којем су, тврди се, наведене и смернице о „коначном распаду Југославије“. Тиме је наводно хтео да обавестити челника Европског савета о једном од приоритета председавања Европском унијом које Словенија преузима 1. јула.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)