“ПАХОР ЗАГОВОРНИК ИНТЕГРИТЕТА БИХ”: После буре у Сарајеву око питања разлаза, огласио се и кабинет словеначког председника

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 04. 2021. у 21:29

ПРАВУ пометњу у дипломатским односима Босне и Херцеговине и Словеније изазвала је изјава хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комића, али и информације на појединим порталима у Сарајеву, да је Љубљана за мирни разлаз у БиХ.

“ПАХОР ЗАГОВОРНИК ИНТЕГРИТЕТА БИХ”: После буре у Сарајеву око питања разлаза, огласио се и кабинет словеначког председника

Фото Председништво БиХ

Комшић је изјавио да је председник Словеније Борут Пахор, приликом посете БиХ 3. марта, рекао да су све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије. Хрватски члан Председништва је навео и да је након тога Пахор упитао: "Можете ли ви у БиХ да се мирно разиђете?".

Како је пренео Комшић, он и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић рекли су да мирно раздруживање није могуће, док је председавајући и српски члан Милорад Додик изнео супротан став.

А да је Пахор питао о "мирном разлазу у БиХ" потврдио је и Џаферовић, преносећи да је словеначки председник на састанку у Председништву БиХ, рекао да "постоје неки кругови у ЕУ који сматрају да је потребно завршити процес распада Југославије и тек онда примити Западни Балкан у ЕУ". Он каже да је Пахору рекао да је процес дисолуције Југославије завршен.

- На питање председника Пахора да ли је могућ миран разлаз у БиХ, господин Комшић и ја јасно смо казали да они који заговарају такве идеје воде ову државу и цели регион у нови рат. С тим се и он сложио, а на конференцији за медије је поновио да је за мир и сигурност целокупне Европе, ЕУ и Западног Балкана веома важна стратешка одлука о бржем укључивању целокупног Западног Балкана у ЕУ - навео је Џаферовић.

Поводом изјава о мирном разлазу у БиХ реаговали су и из кабинета председника Словеније, наводећи да је Пахор "заговорник територијалног интегритета БиХ, европске перспективе и мирног развоја, што увек доследно наглашава".

- Председник Пахор жели да БиХ што пре постане део ЕУ. Доследно наглашава важност геополитичког приступа проширењу ЕУ, који би обухватио и БиХ, која тренутно има најслабије формалне везе с ЕУ. Председник Пахор редовно упозорава на идеје о распаду БиХ и прекрајању граница на Западном Балкану. У том контексту, из забринутости тим идејама, питао је саговорнике, сва три члана Председништва БиХ када је почетком марта посетио Сарајево. У светлу европске перспективе Западног Балкана, председник Словеније припрема састанак лидера иницијативе Брдо - Брионски процес, заказан за мај - закључено је у саопштењу из Пахоровог кабинета.

"НОН-ПЕЈПЕР" О ГРАНИЦАМА

САРАЈЕВСКИ портали додали су "уље на ватру", преносећи незванична сазнања да је премијер Словеније Јанез Јанша у фебруару или марту наводно предао "нон-пејпер" председнику Европског савета Чарлсу Мишелу, у којем се најављује да ће један од приоритета Словеније током председавања ЕУ од 1. јула бити "прекрајање граница на простору бивше Југославије".

Јанша је ово демантовао на "Твитеру", наводећи да се последњи пут са Мишелом срео прошле године. Поручио је и да Словенија озбиљно тражи решења за развој региона и европску перспективу земаља Западног Балкана, а да су овакви наводи "покушај да се спречи тај циљ".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)