МОЖЕ ЛИ СЕ БиХ МИРНО РАСПАСТИ? Америка заузела јасан став

Novosti online

12. 04. 2021. у 19:41

ДАНАШЊА сазнања да је председник Словеније Борут Пахор питао чланове Председништва БиХ да ли је могућ миран разлаз коментарисали су из Амбасаде САД-а у БиХ.

МОЖЕ ЛИ СЕ БиХ МИРНО РАСПАСТИ? Америка заузела јасан став

Фото: Председништво БиХ

Како су за Клиx.ба рекли из Амбасаде Сједињених Држава, не желе шпекулисати о наводним изјавама Пахора и Јанше, међутим, истичу да је став САД-а о овом питању добро познат и остаје непромењен.

- Ми смо привржени принципима Дејтона – Босна и Херцеговина је демократска, мултиетничка, суверена и независна држава с неупитним територијалним интегритетом. Што се тиче статуса БиХ, ту нису битна мишљења о њему, него чињенице и међународно право. Територијални интегритет и суверенитет БиХ гарантовани су Дејтонским мировним споразумом - казали су из Службе за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у БиХ.

Додали су да нити Дејтон, нити Устав БиХ не дају право на отцепљење ниједном од два ентитета. Свако деловање усмерено на разградњу БиХ је кршење Дејтонског мировног споразума.

- Примарни циљ сецесионистичке реторике јесте удаљавање од напорног рада и одговорног дијалога који су потребни за реформе којима би се вратило поверење грађана, подстакао економски опоравак и допринијело напретку БиХ у остваривању циљева везаних за ЕУ. Ниједан ентитет нема будућност ван БиХ - јасни су у изјави Амбасаде САД-а у БиХ.

Комшић је изјавио да је након тога Пахор упитао: "Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?".

Како наводи Комшић, он и Шефик Џаферовић рекли су да мирно раздруживање није могуће, док је председавајући Милорад Додик изнео супротан став.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

buki

12.04.2021. 20:32

Znači, Dejtonski sporazum može da se krši kad god to odgovara Zapadu i muslimanima, a privrženi su principima Dejtona samo u slučaju teritorijalnog integriteta BiH. Da li postoji bar nešto, neki zakon, koji Zapad dosledno primenjuje, kako za druge narode - tako i za Srbe, ili za nas uvek koriste neke izuzetke? Cepanje SFRJ izvedeno je strogo po Brozovim granicama, za pominjanje zahteva naroda se odgovaralo u Hagu. E kad su je rasparčali i Srbiji pripalo KiM, onda se kriterijum menja pa se poštuje zahtev šiptarskog naroda kojima se poklanja država. Pošto nisu po uzoru na Hrvatsku i kosovo uspeli da proteraju Srbe iz BiH, u Dejtonu su napravili entitete i od tada svim silama pokušavaju da u miru postignu ono što nisu uspeli ratom, a to je proterivanje Srba iz BiH, čiji teritorijalni integritet nikako ne sme dovoditi u pitanje. SFRJ može da se rastura a BiH ne može?!? Deliće i nju hrvatima i muslimanima, ali tek kad sve Srbe proteraju u Srbiju. Zločinci i licemeri se čak i ne trude da tu svoju želju malo upakuju, nego otvoreno pokazuju tendenciju da Srba nestane na prostorima svih bivših republika.

Mapko

12.04.2021. 23:16

buki, Ameri i Bosnjaci mogu samo sanjati da ce Srbi iz RS biti proterani, to se nikad nece desiti, nisu vise ovo 80-90 godine, Amerima se vise nista ne pita i ako oni galame, ali u prazno. BiH ce se raspasti kao sto su se raspale SSSR, kao Austro-Ugarska, kao CehoSlovacka, kao Jugoslavija, kao razne druge multi-etnicke drzave, to je samo tok istorije i realnosti. Da vidimo samo kako ce Bosnjaci da se protive raspadu BiH, ajde da vidim, da vidim i taj naucna fantastika od filma. A za Albance i da ne pricam, oni ce doziveti u najgorem smislu sto su Srbi iz Krajine doziveli, kada idete do ekstremne i bez komprisa, na kraju izgubite sve sto ste dobili, kada predjete granicu, nema povratka, a oni ce je preci, jel kad tad ce zeleti zauzeti severni deo nase srpske pokrajine, a to ce znaciti kraj UCK zlocinacke-narko-dilerske tvorevine, jel to ce znati vojna interverncija srpske vojske.

VD

14.04.2021. 09:33

BiH suverena zemlja nikad nije bila, uvek je bila samo teritorija a danas je čist protektorat amerčko-nemačkog hegeonizma. Srbi su radi mira prihvatili Dejtonski sporazum kojim su već tada izgubili mnogo a tek danas zbog udruženog djelovanja ,,visokog predstavnika" i Bošnjaka nije ostala ni polovina nadležnosti narodu R. Srpske od potpisanog dejtonskog sporazuma