ИСПЛИВАЛИ ШОК ПОДАЦИ О НАСЕРУ ОРИЋУ: Бивша муслиманска обавештајна служба га означила као криминалаца, убијао и своје у Сребреници

Novosti online

11. 04. 2021. у 08:58

ДЕПЕШЕ бивше муслиманске обавештајне службе, које су у поседу АТВ-а, показују да је бивши командант тзв. Армије БиХ Насер Орић - у депеши означен као А-101, сматран одговорним за шверц, проституцију и убиства на подручју Сребренице.

ИСПЛИВАЛИ ШОК ПОДАЦИ О НАСЕРУ ОРИЋУ: Бивша муслиманска обавештајна служба га означила као криминалаца, убијао и своје у Сребреници

YouTube

Да га разоткрију била је намера и пред Орићево гостовање на тадашњој ТВ Тузла почетком 1996. године. Обавештајна служба имала је спремна питања за телефонско укључење током Орићевог гостовања.

- Када ће А-101 АРБиХ вратити 28 кг злата отуђених почетком (тзв.) агресије из фарбике "14. Март" у Сребреници? Познато је да је А-101 држао контролу над свим логистичким базама, и зашто није спречио злоупотребе у расподели хуманитарне помоћи која се уместо поделе гладном народу продавала на пијаци у Сребреници? Зашто је А-101 издао одобрења појединим лицима да у свако доба узимају храну из магацина док су остали становници Сребренице гладовали? - наводи се у депеши АИД-а.

Како су онда, за хуманитарну катастрофу у Сребреници били одговорни Срби, питају се у Републици Српској. Та квалификација често се виђала и у оптужницама против припадника Војске Републике Српске.

- Што заиста с друге стране потврђује да је Орић и његова, могу слободно рећи, банда која је харала Сребреницом и убијала и Србе, а такође и одређене Бошњаке који нису били лојални тој криминалној структури у ствари и вршила расподелу, односно касније продавала хуманитарну помоћ свом становништву. А што се касније ставља на терет Србима - рекао је Милорад Којић, Центар за истраживање рата.

Депеше показују и да Сребреница није била демилитаризована зона, јер је великом количином оружја господарио, управо, Насер Орић.

- Познато је да је А-101 издавао наређења у време пада Сребренице и како обзиром на велику количину наоружања Сребреница се није могла одбранити, када А-101 зна шта је имао у магацинима и за кога је А-101 чувао или препродавао? - кажу у депеши АИД-а.

Тадашња обавештајна служба за Орића је пирпремила и питања о убиствима муслимана на подручју Сребренице, међутим, Орић је увек успевао да избегне да одговара за своје поступке. Да су све ово знали, питање је да ли би у другом ентитету и помислили да сниме филм о свом, како кажу, "хероју" Насеру Орићу.

(АТВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srebrenicanin

11.04.2021. 09:43

Pa ovo se sve znalo samo sto se pokusava zataskati, imate spise Ibrana Mustafica o cemu ovome i vise od toga on sve pise, ubijao je muslimane po sumama u koloni koja je pokusala izbjegnuti ka Tuzli, ubijali svoje da bi predstavili krizu i katastrofu i imali potporu za genocid al im nije proslo. Naser Oric je veliko zlo Bosnjackog naroda, nije ubijao samo po nacionalnoj osnovi,nego sve redom koji su se protivili njegovom kriminalu u Podrinju j BiH, Srebrenica, Skelani, Kravica, Ratkovici, Bjelovac i td. sela i mesta gornjeg Podrinja, kad tad ce ih stici kazna Bozja ako ne i pravosudna, da se ne zaboravi nikada...

stojan

11.04.2021. 10:04

Alija,Bakir I ostali koji su vodili bosnjake u ovu istorijsku avanturu koja nigde ne ide I ne obecava nikome boljitka, ni posle vise od 25 godina, su promovisali ovog monstruma I zlocinca I dali mu komandne duznosti.On je sada I heroj I zasluzni gradjanin Federacije!?? Srebrenicu je licno on i njegovi mentori prouzrokovao. Podbunio,naoruzao narod, ubedio ih da se bore,i- Napustio-POBEGAO od njih!? Treba li neki poseban komentar? Alo, ljudi, hocemo li nekada ili je jos rano da se progleda I vidi ISTINA ?