ХРВАТСКА СЛАВИ ДАН ФОРМИРАЊА ГЕНОЦИДНЕ НДХ: Бакљаде, усташке заставе и песме у Сплиту (ВИДЕО)

Танјуг

10. 04. 2021. у 13:40

У ЈЕДНОМ тржном центру у Сплиту данас је мушкарац шетао са заставом на којој је грб ХОС-а и усташким натпис „За дом спремни“, на димњаку сплитске фабрике окачен је транспарент са мапом НДХ, док је синоћ у Сплиту организована бакљада током које су певане усташке песме. Иначе, 10. април је годишњица оснивања злочиначке Независне Државе Хрватске.

ХРВАТСКА СЛАВИ ДАН ФОРМИРАЊА ГЕНОЦИДНЕ НДХ: Бакљаде, усташке заставе и песме у Сплиту (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Хрватски медији наводе ове примере „обележавања“ 80 година од оснивања НДХ.

Тако је „Далмација данас“ објавио фотографије човека који у тржном центру носи заставу са усташким поздравом „За дом спремни“. Како је објавио тај медији, мушкарац је носио капу и мајицу на којима су такође била усташка и обележја ХОС-а, екстремистичке паравојне организације из времена рата у Хрватској 1991-1992. године, која је носила црне униформе и усташка знамења.

Хрватски портал Индекс такође је јавио да се друштвеним мрежама шири снимак усташке прославе која се догодила у петак увече на улазу у Сплит, на којој је група људи запалила бакље и певала усташке песме.

Далматински портал наводи да је на димњаку некадашње „Кончарове“ фабрике у Сплиту освануо транспарент на ком је нацртана мапа НДХ обојена у боје хрватске заставе и шаховницу, уз поруку „Она је љубав која не може проћ“.

На данашњи дан - 10. априла 1941. године формирана је тзв. Независна Држава Хрватска, у којој су почињени најсвирепији масовни злочини и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)