УКЛОНИТЕ ТАБЛУ МРЖЊЕ: Иницијатива Сарајеву да склони обележје којим се српски народ означава као "злочиначки и агресорски"

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 04. 2021. у 14:00

КАО што су "Новости" и најавиле пре месец дана, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је граду Сарајево и његовој општини Стари град захтев за уклањање табли на сарајевској Већници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

УКЛОНИТЕ ТАБЛУ МРЖЊЕ: Иницијатива Сарајеву да склони обележје којим се српски народ означава као злочиначки и агресорски

Фото Новости

Упућен је и захтев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.

Захтев за уклањање табли и назива улица са увредљивим садржајем упућен је градоначелници Сарајева Бењамини Карић, председавајућем Градског већа Јасмину Адемовићу, начелнику општине Стари град Ибрахиму Хаџибајрићу и председавајућем Општинског већа Мирзи Балатовићу.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, каже за "Новости" да према правилима која се односе на подношење захтева за оцену усклађености са Уставом БиХ, овај захтев може поднети или посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, на нечију иницијативу, или се подноси као вид апелације на решење неког од судова или одлука органа институција власти у БиХ.

- Мој правни тим је захтев који се тиче Уставног суда у потпуности комплетирао и припремио. Међутим, одлучили смо да прво упутимо захев граду Сарајеву и Старом граду - нагласио је Ћосић.

ИМЕНА УЛИЦА

У склопу захтева достављен је и списак десетина улица у граду Сарајеву које су биле назване по припадницима антифашистичког покрета у Другом светском рату, а сада су промењене, те замолио да у складу са антифашистичком традицијом свих народа у БиХ и у складу са својим законским и статутарним овлашћењима, надлежне институције донесу одлуке које ће вратити називе тих улица.

Љубиша Ћосић , Фото СНСД

Он је додао да ће сачекати њихов одговор, изразивши очекивање да ће бити донесена исправна одлука.

- Уколико одлука буде негативна, жалићемо се надлежном министарству, а уколико и ту добијемо негативну одлуку онда ћемо Уставном суду поднети комплетирану апелацију, односно захтев за оцену усклађености са Уставом БиХ. На тај начин ћемо показати да оно што смо хтели да решимо кроз институције система у БиХ не функционише, као и да се потпуно игноришу осећања српског народа - закључио је Ћосић.

У Ћосићевом захтеву од надлежних институција затражено је уклањање табле на Градској већници у општини на којој се налази натпис: "На овом су месту српски злочинци у ноћи 25/26.08.1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку БиХ. У пламену је нестало више од два милиона књига, часописа, докумената. Не заборавите, памтите и опомињите".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

NIKO99

10.04.2021. 16:55

Svaki čovjek koji želi da bude slobodan i da živi u miru od sopstvenog poštenog rada mora biti "Naoružan". Ovo znači da bude "Adekvatno Naouružan", najboljim oružjem i dobro organizovan u lokalne narodne jedinice koje bi država pomagala stalno novim resursima i obukom. Kod nas je problem što državom vladaju strane službe pa bi naš narod naoružan i obučen okrenuli samog protiv sebe. Naše su službe bile u službi stranih službi a pogotovo Njemačke službe krajem 80-tih i tako je razbijena Jugoslavija. Sada bi to uradili i sa Srbijom jer u našim službama ne postoji nikakva svijest o patriotizmu već je su u potpunosti korumpirane. Krivi ste za nestanak svog naroda.