"ИМАМО ЛЕКОВЕ ЗА ЈОШ ПЕТ ДАНА..." Алармантно упозорење хрватског доктора

Новости онлине

07. 04. 2021. у 21:59

- ВЕЛИКА разлика у односу на зиму је у томе што имамо све више млађих људи. Најмлађи пацијент на респиратору има 23 године, без значајнијих коморбидитета. Имамо доста пацијената у 40-им, 50-им или 60-им годинама, чије се стање брзо погорша у неколико дана и захтевају терапију високим дозама кисеоника или респиратором - рекао је др. Ивица Лукшић, директор КБ-а Дубрава.

ИМАМО ЛЕКОВЕ ЗА ЈОШ ПЕТ ДАНА... Алармантно упозорење хрватског доктора

Фото: ЕПА

- Можда управо због доби, ти се пацијенти опораве брже него што је било ове зиме, тако да срећом имамо мање мртвих него у прошлом таласу - додао је Лукшић.

Открио је како у КБ-у Дубрава бележе континуирани раст болесника, само у среду било их је мало више од 280. Од тога су 52 пацијента на респиратору.

- Имамо четири интензивне јединице, у припреми је пета - рекао је Лукшић.

Лукшић сматра да ће Хрватска морати размислити о набавци других вакцина.

Што се тиче обуставе испоруке лекова, Лукшић је рекао како КБ Дубрава има лекова за одређено време.

- Ако би криза потрајала, сигурно би дошли у деликатну ситуацију. Имамо лекова за још 5-6 дана. Верујемо да ћемо наћи начина да се премости ова ситуација - поручио је Лукшић додајући како засад нису морали нити једном пацијенту рећи да немају лекова за њега.

- Свесни смо озбиљности и са своје стране учинили смо све што је могуће, али проблем је пуно комплекснији. Чињеница је да наш систем треба озбиљну реформу. Очигледно је да овај начин није добар јер сукцесивно имамо исти проблем и решавамо га на исти начин. Требамо променити парадигму односа и приступити стварном реструктурирању - закључио је Лукшић.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)