НАКОН ОБЈАВЉИВАЊА КОНАЧНИХ РЕЗУЛТАТА ИЗБОРА: Борисов жели нови мандат за формирање Владе

Новости онлајн

07. 04. 2021. у 14:03

БУГАРСКИ премијер Бојко Борисов саопштио је да ће његова партија ГЕРБ која је добила највећи број гласова на протеклим парламентарним изборима пробати да добије мандат за формирање владе.

НАКОН ОБЈАВЉИВАЊА КОНАЧНИХ РЕЗУЛТАТА ИЗБОРА: Борисов жели нови мандат за формирање Владе

Фото ЕПА

Борисов је позвао свог главног опозиционог ривала, водитеља Славу Трифонова, из партије „Има такав народ“, да преузме одговорност и предложи своје виђење будуће владе коју би могао подржати ГЕРБ.

- Пошто је добио више од пола милиона гласова бирача, колега Слава Трифонов треба изађе и преузме одговорност. Није битно да ли је он први или други (на изборима). Предложићемо (свој састав Владе), а ако га они (парламент) не изаберу, он ће бити на реду. Зато, са колегијалне тачке гледишта га молим да почне да формира свој састав Владе, парламентарну већину, ко ће бити председник парламента, парламентарних комисија, министри, заменици министара, управници области. То је врло сложен задатак који захтева време. Нека не дезертирају и не оправдавају се да им фале гласови - изјавио је Борисов.

Премијер је додао да, ако се влада не састави, сазваће се велика народна скупштина (од 400 посланика) и иницираће се гласање по новом нацрту Устава који је ГЕРБ предложио у септембру.

Јуче су објављени коначни резултати избора: владајућа партија ГЕРБ је освојила 26,14 одсто гласова, нова опозициона партија „Има такав народ“ – 17,73 одсто гласова, Бугарска социјалистичка партија – 15,02 одсто гласова, протурски „Покрет за право и слободу“ – 10,34 одсто гласова итд.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)