МАКЕДОНСКИ ПАСОШ И ЗА ВОЂУ ШКАЉАРАЦА: Ухапшени припадници МУП-а, издавали документа мафијашима из региона

Младен Станчић - Скопље од сталног дописника

06. 04. 2021. у 18:43

У ВЕЛИКОЈ акцији оперативаца Министарства унутрашњих послова (МУП)Северне Македоније у уторак је ухапшена група полицијских службеника који су били део ланца фалсификатора путних исправа и личних докумената, којима су снабдевани и неки од мафијашких "босова" у региону.

МАКЕДОНСКИ ПАСОШ И ЗА ВОЂУ ШКАЉАРАЦА: Ухапшени припадници МУП-а, издавали документа мафијашима из региона

Илустрација полиција Фото Depositos

Акција је уследила, како је објављено, после вишемесечне истраге и документовања криминалног деловања групе. Истрага је вођена од стране МУП-а Северне Македоније у координацији са Канцеларијом за истраге амбасаде САД у Скопљу и Интерполом.

Из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског у понедељак је брифингом за новинаре "проваљена" афера, што је из владајућег СДСМ-а лидера и премијера Зорна Заева, и из МУП-а, оцењено као својеврсна саботажа полицијске акције, у "покушају сузбијања успеха МУП-а и међународних органа и стратешких партнера".

- Очекујемо официјалне информације надлежних институција које треба да покажу да ли Христијан Мицкоски сарађује са криминалцима, истичу из СДСМ-а.

С друге стране из ВМРО-ДПМНЕ пак је саопштено да су премијер Зоран Заев и министар унутрашњих послова Оливер Спасовски омогућили балканским нарко-босовима да добију македонске пасоше и документа.

Фото: Printscreen

У такозваној афери "Мафија" из опозиционе странке је пре полицијске акције обелодањено да је из "апаратуре" МУП-а омогућено издавање исправа са лажним идентитетом криминалцима "високе мафијашке структуре", попут шефа озлоглашеног Шкаљарског нарко-клана Јована Вукотића и вође турске мафије Седата Пекера.

Мицкоски је најавио да ће Јавном тужилаштву доставити сву добијену документацију о афери "Мафија", захтевајући "екпресну реакцију". Оптужио је власти у Скопљу за "спрегу са мафијом". Тврди, на основу достављених информација, од узбуњивача, да су из МУП-а издавани пасоши криминалцима из "високих мафијашких структура".

- Ради се о легалним пасошима добијеним украденим идентитетом. Таквих путних исправа је више стотина. Такав пасош је издат из МУП-а и Јовану Вукотићу, у медијима представљеном као вођа Шкаљарског клана, а пасош је на име - Андонов Георђи. Вукотићје у београдском суду признао да је добио македонски пасош, на туђи идентитет. Ухапшен је у Анталији и испоручен Србији. У његовом исказу који води заменик јавног тужиоца јасно стоји да је он дошао у Македонију, дао отисак, на путној исправи је његова слика, и са том путном исправом је путовао у Украјину, Шпанију, Турску - рекао је Мицкоски.

Додао је и да је вођа турске мафије Седат Пекер, у Скопљу добио лажну личну карту на име Џадин Амедовски.

С тиме, како је приметио Мицкоски, "фигурира и у бирачком списку, и има право гласа у скопској Општини Чаир. Може да се предпостави, како је оценио,да је "ово лице можда и гласало".

ДА ЛИ ХАПСЕ "СИТНЕ РИБЕ"?

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је на конференцији за новинаре у Скопљу рекао да акција МУП-а не би требало да заврши хапшењем "ситних риба"и службеника. Јер, како је приметио, "ово не би могло да се спроводи без знања високих раководећих структура. И ако не заврши њиховом одговорношћу, онда поново штите криминал".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)