ГОЛГОТА КУПРЕШКИХ СРБА: Навршава се 29 година од стравичног усташког злочина

Novosti online

05. 04. 2021. у 15:26

ДОКУМЕНТАЦИОНИ информациони центар Веритас саопштио је да се навршава 29 година од када су припадници ЗНГ, ХОС-а и ХВО убили 54 српска цивила и територијалца на простору Купреса, а у логоре у западној Херцеговини и Хрватској одвели 150 Срба, који су у њима убијани, мучени и прошли праву голготу.

ГОЛГОТА КУПРЕШКИХ СРБА: Навршава се 29 година од стравичног усташког злочина

Фото: ЕПА

Из Веритаса подсећају да су хрватске јединице напад на српска села на купрешкој висоравни започели 3. априла 1992. године, а да су до 6. априла заузеле сва српска села, укључујући и општински центар.

У саопштењу се истиче да су Хрвати 6. априла у ресторану фирме Квалитет у Купресу сакупили шездесетак припадника Територијалне одбране и цивила и одмах по предаји, пред осталим заробљеницима, убили Стеву Лугоњу и Драгана Челебића.

Наредног јутра, 7. априла, заробљенике су натерали да полуголи по снегу и хладноћи пешаче до 23 километра удаљене Шујице и на том путу су из ватреног оружја ликвидирали Жарка Живанића.

Касније истог дана камионом из Шуице хрватски војници су заробљене Србе превезли у Сплит уз жестоко физичко и психичко малтретирање, коме је посебно био изложен Петар Спремо, који је од посљедица мучења касније преминуо у логору "Лора", подсећају из Веритаса.

По доласку у "Лору" ухапшени купрешки Срби су ту затекли десетак комшија заробљених у Доњем Маловану и још неке Србе из Пребиловаца и Мостара.

Они су у "Лори" били изложени свирепом мучењу, "спајање на индукторску струју пољски "телефон", "самоударање" главом у зид, међусобно ударање", додаје се у саопштењу.

Након шест дана проведених у "Лори" камионима су довезени у Задар и подељени у две групе где су уз непрестано мучење остали два наредна дана.

Послије тога поново их товаре у камионе, с тим да су издвојили браћу Љупка и Ратка Милића, Спасоја Канлића, Славка Драгољевића, Душана Никића, Мирка Чивчића, Душана Милишића и Јову Марића.

Остале су пребацили у Еминово Село код Дувна (Томиславграда), где су поново доживели малтретирања и иживљавања, навели су из Веритаса.

После два дана ухапшени Срби су пребачени у Вргорац, а из групе је пре трансфера поново издвојено њих осам, браћа Драган и Миливој Машића, браћа Радован и Марко Машић, Ратко Лугоња, Ђоко Марић, те Никола и Душан Дувњак.

У Вргорцу је од посЛедица батина у ћелији преминуо Миле Спремо звани Мигац, којег су логораши морали покопати у оближњем каменолому.

Након шест дана проведених у Вргорцу купрешке Србе одвозе у Љубушки где остају укупно 20 дана, при чему су у првих 10 интензивно мучени.

Размењени су 14. маја 1992. у Житнићу код Дрниша.

На размену је на носилима донесен Стојан Зубић, који је трећи дан по размени од задобијених повреда умро у болници у Книну.

Девет дана раније на истом месту размијењен је и свештеник Зоран Перковић, који је на размену дошао са осам сломљених ребара.

Посмртни остаци двојице Спрема предати су српској страни у новембру 1993. године.

Од шеснаесторице Срба издвојених из групе у Задру и Еминову Селу, до данас нема ни трага ни гласа, а од оних који су преживјели голготу хрватских и херцеговачких казамата, многи су у међувремену помрли, а они који су још живи, осакаћени су и физички и душевно.

За голготу купрешких Срба, иако се знају имена свих жртава и преко стотину учесника у њиховом страдању, још нико није процесуиран.

На Купресу је, према попису 1991. године живело око 5.000 Срба, док их сада на том простору живи око 600.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (1)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра