БИСЕРА У ЦЕНТРУ НОВОГ СКАНДАЛА: Изетбеговићи и Турковићи владају Федерацијом, непотизам цвета у БиХ

Novosti online

03. 04. 2021. у 09:52

МИНИСТАР иностраних послова БиХ у Савету министара Бисера Турковић поставила је Бакира Садовића, сестрића Алије Изетбеговића, за вршиоца дужности секретара овог министарства, те још једном показала како предност има страначки кадар СДА, а посебно они који су блиски или у сродству са неким из врха ове партије.

БИСЕРА У ЦЕНТРУ НОВОГ СКАНДАЛА: Изетбеговићи и Турковићи владају Федерацијом, непотизам цвета у БиХ

Фото АВАЗ

Добро обавештени извори у Савету министара су истакли да је Турковићева Садовића преместила из Одсека за мир и безбедност при Сектору за мултилатералне односе на ново радно место, чиме ће Изетбеговићев сестрић постати "десна рука" министарке.

Званична потврду ове информације није добијена, јер на упућено новинарско питање из МИП-а БиХ није стигао одговор.

Извори подсећају и да овако непотистичко понашање Турковићеве, али и Бакира и породице Изетбеговић, нису од јуче, те наводе како су њих двоје у претходном периоду својски потрудили да добро и о трошку државе ухљебе своју ближу, али и даљну родбину.

Турковићева је прво сина Алија, који је до тада радио у Обавештајно-безбедносној агенцији, ургентно пребацила у Амбасаду БиХ у Катару, а онда је покушала и злоупотребити свој јавни положај да би испословала да њена кћерка Семра буде примљена у Канцеларију за борбу против тероризма при УН у Њујорку.

- Турковићева је очигледно желела да крене стопама лидера СДА Бакира Изетбеговића, чија готово сва ближа и даљна родбина "преживљава" на буџетским јаслама, а они који нису запослени у јавним институцијама или органима власти, кроз своје приватне компаније примају милионе КМ буџетског новца.

Тако супруга Себија под својом контролом држи здравствени системом у Кантону Сарајево, док сестра Сабина Берберовић са супругом Мирсадом већ годинама држи Биксеко, фирму која има један од најповлашћенијих статуса код јавних компанија.

Сабинина кћерка и унука Бакира Изетбеговића, Нађа Берберовић-Диздаревић је директор Музеја "Алија Изетбеговић" - кантоналне јавне установе у својини БиХ. Осим што се финансира делом из буџетских средстава музеј сваке године добија и разне подстицаје и донације и од институција и јавних предузећа у власништву БиХ.

На овом списку је и Јасминко Акшамија, супруг друге кћерке Алије Изетбеговића, Лејле, који је сувласник ИПСА, института који је током свих ових година добијао изузетно вредне и уносне послове од јавних компанија из ФБиХ.

Сестра Себије Изетбеговић - Изета Грађевић, супруга је Мирсада Пуриватре, директора Сарајево филм фестивала, чије се одржавање сваке године, такође, финансијски помаже из буџета са различитих нивоа власти у БиХ.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

stojan

11.04.2021. 10:10

Svaka cast. Family business, na relaciji Izetbegovic-Turkovic. Ima li tamo bilo koga razboritog u narodnoj masi? Pa, dokle vise, aman??!! Veziri se ustolicili za sva vremena. Ni Sultan sa Bosfora im ne sme nista. Aferim.