ГРУБОРИ ЈОШ ЈЕДНОМ УМОРЕНИ: Срамна пресуда Иванке Брлетић, у случају Србина чији су ближњи убијени августа 1995.

М. Марковић

27. 03. 2021. у 12:00

СТРАДАЊЕ породице Грубор из истоименог села надомак Книна, у коме је непосредно после "Олује" затрто све српско, отворило им је нову рану.

ГРУБОРИ ЈОШ ЈЕДНОМ УМОРЕНИ: Срамна пресуда Иванке Брлетић, у случају Србина чији су ближњи убијени августа 1995.

Фото Googlestreet

Судија Општинског грађанског суда у Загребу, Иванка Брлетић, пресудила је да Миле Грубор коме су, 25. августа 1995. године на кућном прагу убијени отац Јово и баба Марија, нема право на надокнаду штете за претрпљени душевни бол за својим, недужно умореним члановима најближе фамилије. И, не само да нема право по одштетном захтеву од 295.000 куна, већ је дужан да плати 35.000 куна судских трошкова.

Пресуда је првостепена и није правоснажна. Донета је 17. марта, а Милету је остављено 15 дана да се жали Вишем жупанијском суду.

- За пресуду нисам чуо, позваћу мог адвоката, толико само могу да вам кажем - одговорио је Грубор на позив "Новости".

СТРАДАЊЕ У Груборима убијено шесторо старијих Срба, Фото Принтскрин

После готово опипљиве неверице и сумње у позив, додао је с горчином:

- Мени су у Груборима поубијани они које сам волео и за којима патимо, ми, њихови наследници. То је истина и зато сам тужио државу Хрватску - казао је. - А, ако је вест тачна, моји Јово и Марија поново су уморени.

"ЗАОСТАЛЕ ЧЕТНИЧКЕ ГРУПЕ"

ПОД изговором да су у Груборима "заостале неке четничке групе", генерал хрватских снага из Книна наредио је да се униште. Тако је на кућном прагу, у креветима, у двориштима свирепо поубијано шесторо стараца. У овом српском селу, они су били једини, после "Олује", преостали Срби. Покољ ових људи затро је малено село добрих домаћина.

Одлука судије Брлетић нашла се у жижи и дела хрватске јавности. Она је у образложењу, између осталог, навела да син није био близак са оцем. Да о родитељима није бринуо, будући да је шеснаест година до њиховог страдања био на раду у Швајцарској, посећивао их само током летњег и зимског одмора, а да им је током рата, по сопственом признању, телефонирао последњи пут 1994. године. Судија закључује и то да тужилац Грубор није показао ни нарочиту емпатију, упитан на рочишту: "Како сте се осећали кад сте примили вест о смрти оца и баке?", одговори је само: "Тешко".

Закључила је :

- Јачина душевне боли, као ни дубина њиховог трајања које је Миле Грубор трпио због убојства најближих нису такви да би заслужио право на правичну надокнаду државе.

Хрватска држава, део његовог руководства које је управо ово убијено српско село Грубор одабрало да се у њему протекле године, после обележавања годишњице "Олује", поклони коначно и српским жртвама, обећала је да ће наследници убијених Срба имати пуно право на обештећење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)