ЧЛАНСТВО У НАТО КО ОМЧА ОКО ВРАТА: Зашто се Македонија наоружава америчким оклопњацима?

Новости онлине

20. 03. 2021. у 18:15

МАКЕДОНИЈА куповином 54 оклопна возила за Војску од Америке плаћа цену чланства у НАТО, чије чланице имају обавезу да купују оружје од Американаца, било да им треба или не, каже за Спутњик аналитичар из Скопља Ристо Никовски.

ЧЛАНСТВО У НАТО КО ОМЧА ОКО ВРАТА: Зашто се Македонија наоружава америчким оклопњацима?

Фото АРМ

По његовим речима, Македонија нема потребе да на наоружавање троши 210 милиона долара које и нема. Ово је делом и последица наоружавања држава у окружењу али наш саговорник не мисли да би све то могло да довде до неког сукоба.

МАКЕДОНИЈА СКУПО ПЛАЋА ЦЕНУ ЧЛАНСТВУ У НАТО

„Балкан се наоружава, а као што видимо, ни Македонија неће да заостане. То је жалосно, и то не води никуда и мислим да су то погрешне политике пре свега што је за Скопље ово велики новац. Али, чланство у НАТО отвара нове обавезе, а сиромаштво у земљи је огромно. То да ће део новца наводно дати и Америка је ништа наспрам главнице коју ће платити македонска држава и порески обвезници,“ истиче Никовски.

Македонији, додаје он, такво оружје не треба и то води ка неким новим конфронтацијама и тензијама на Балкану који се наоружава.

„Македонија је до сада трошила трошила око 100 милиона евра за одбрану, али према обавезама које НАТО поставља та цифра мора да се удвостручи што значи да Македонија треба да издваја више од 200 милиона евра годишње на одбрану. И то је политика која ће се следити, а која не одговара интересима македонског народа“, истиче наш саговорник.

ОКЛОПЊАК „СТРИКЕР“ СТИЖЕ У СКОПЉЕ 2022

На сајту Министарства одбране Северне Македоније наводи се да је реч о оклопним возилима БТР "Стрикер" као и да ће ће учешће САД-а у куповини ових возила износити од 20 до 25 одсто од укупне суме, а испорука креће 2022. године.

"Стрикер“ припада породици оклопних возила на точковима, креиран је од стране америчке компаније „Генерал Динамицс Ланд Системс“ и у служби је америчке војске. „Стрикер“ је настао почетком 2000-их, а намењен је за транспорт јединица моторизоване пешадијске јединице, а на бојишту има могућност да војници пуцају директно из возила, даје и пешадијску ватрену подршку за време и после сукоба, као и свеобухватну подршку и подршку за борбене операције механизованих јединица војске. Према подацима за 2010. годину, америчка војска користи 2774 таквих оклопних транспортера.

Међутим, на специјализованим сајтовима који се баве оружјем, овај оклопњак и није баш на цени.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ НИСУ ЗАДОВОЉНИ „СТРИКЕРОМ“

Наиме, америчка војска користила је ова возила током рата у Ираку, Америчка војска саставила је посебан извештај о ефикасности коришћења ове машине, а према војним експертима, ова машина је толико нескладна са задацима који су јој постављени, да се чини да су њене даље модификације за употребу у трупама мало вероватне.

Према војницима који су морали да се баве овом машином у Ираку, показало се да је веома непоуздана, слабо заштићена од противтенковског и малокалибарског оружја, да има малу ватрену моћ, као и да има значајне структурне недостатке. Међу предностима се наводи само глаткоћа вожње, удобност по неравном терену, и чињеница да има точкове, а не гусенице.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)