УПОЗОРЕЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Опрез при вакцинисању младих жена АстраЗенеком

Танјуг

18. 03. 2021. у 23:33

ДИРЕКТОР Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак изјавио је да ће можда бити потребан опрез при вакцинисању млађих жена АстраЗенекином вакцином након што је Европска агенција за лекове уочила одређене нуспојаве вакцине у тој популацији.

УПОЗОРЕЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Опрез при вакцинисању младих жена АстраЗенеком

Фото: М. Анђела

"ЕМА је закључила да АстраЗенекина вакцина није повезана с тромбоемболијом, али нису потпуно искључили њену повезаност с појавом коагулације у свим крвним судовима у телу и тромба у венским синусима мозга јер се показало да је ризик нешто мало већи од очекиваног, и то посебно за жене млађе од 55 година", изјавио је Цапак за Нову ТВ, преноси Хина.

Коментаришући закључке ЕМА о безбедности вакцине британско-шведске компаније, Цапак је истакао да је ЕМА била врло прецизна у закључку да је реч о безбедној вакцини и да су добробити вакцинисања знатно веће од ризика које вакцна доноси.

Везано уз нуспојаве код млађих жена, ЕМА наглашава да је и за жене од 20 до 55 година такође већа корист од ризика, рекао је Цапак и додао да се сада ипак разматра хоће ли се делимично мењати политика вакцинисања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)