СЗО О КОРОНИ НА БАЛКАНУ: Веома смо забринути, највиша стопа хоспитализације и смрти од ковида

Новости онлине

18. 03. 2021. у 19:56

СВЕТСКА здравствена организација саопштила је да је посебно забринута због ситуације са ковидом 19 на Балкану и у централној Европи, напомињући да су хоспитализације и смртни случајеви међу највишим на свету.

СЗО О КОРОНИ НА БАЛКАНУ: Веома смо забринути, највиша стопа хоспитализације и смрти од ковида

Фото Д. Миловановић

Регионална канцеларија ове организације за Европу такође је приметила да је ситуација најакутнија у областима која су биле успешне у контроли болести у првих шест месеци 2020, пише АФП.

"Посебно смо забринути због епидемиолошке ситуације на Балкану, као и многим другим земљама широм централне Европе", рекла је Катрин Смолвуд, виши службеник за ванредне ситуације у европској канцеларији СЗО на конференцији за новинаре.

Регионални директор СЗО Ханс Клуге рекао је да вакцинација против вируса корона још није довољна да би зауставила ширење вируса у региону.

"Инциденција случајева наставља да расте и креће се ка истоку. Три недеље заредом расте број случајева оболелих од ковида 19", додао је Клуге, рекавши да је прошле седмице у европском региону СЗО пријављено више од 1,2 милиона нових случајева.

Иако су многе земље широм Европе тренутно делимично или потпуно закључане, Клуге је рекао да неке почињу да укидају ограничења заснована на претпоставци да масовнија вакцинација одмах доводи до побољшане епидемиолошке ситуације.

"Прерано је за такве претпоставке", рекао је Клуге.

Регионални директор је нагласио да ће вакцине на крају понудити излаз из пандемије.

Европски регион СЗО обухвата 53 земље и територије и укључује Русију и неколико држава централне Азије.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)