ХРВАТСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА: Верујемо ЕУ за вакцине, али можемо да се преоријентишемо

Танјуг

14. 03. 2021. у 23:40

ХРВАТСКИ министар здравља Вили Берош изјавио је данас да верује да ће се побољшати околности око набавке вакцина путем Европске комисије и додао да ће се у супротном Хрватска оријентисати и према неким другим произвођачима.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА: Верујемо ЕУ за вакцине, али можемо да се преоријентишемо

Фото: ЕПА

Према његовим речима, Хрватска је и даље оријентисана према заједничкој набавци путем Еуропске комисије и верује да ће се околности побољшати, а вечерашње најаве произвођача вакцина да ће повећати дозе говоре томе у прилог.

“Међутим уколико то не буде тако, мораћемо да се оријентишемо и организујемо према неким другим произвођачима. Хрватска је остварила одређени контакт са руским здравственим властима и примљена је одређена документација", рекао је Берош за ХРТ.

Појаснио је и да ће сутра започети процес евалуације у ХАЛМЕД-у и додао да у овом тренутку не може говорити да ли је та документација комплетна и колико ће трајати поступак.

Упитан је ли могуће увести руски Спутњик и без одобрења ЕМА у Хрватску и појаснио је како је то теоретски могуће путем хитног увоза, а на питање хоће ли то подржати ако буде требало узвратио је: "Ако буде требало ја ћу лично подржати јер ће то значити да су механизми ЕК и ЕУ заказали што се, верујем, неће десити".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)