ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Ако сте комуницирали са овим Фејсбук профилима, одмах се јавите полицији!

Novosti online

11. 03. 2021. у 16:00

ЗАГРЕБАЧКА полиција позвала је све грађане који су остваривали комуникацију с Фејсбук профилима под називом "Брзи кредити" и "Цроатиа кредити" те сумњају да су оштећени, да се обрате у њима најближу полицијску станицу.

ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Ако сте комуницирали са овим Фејсбук профилима, одмах се јавите полицији!

Фото: Депоситпхотос

Наиме, управо је завршена истрага над двојицом младића у доби од 21 и 29 година, које се терете да су управо путем тих страница варали људе.

Како је известила полиција, двојац је осумњичен за лажно кредитирање. На терет им се тако стављају четири казнена дела „Рачунална превара“, док је 21- годишњак прекршио и претходно му изречену забрану приступа интернету чиме је сам починио још једно казнено дело „Неизвршавање судске мере“.

- На профилима су оглашавали кредитирање грађана на начин да потенцијални клијенти нису требали испуњавати услове какви важе у регуларном банкарском пословању, у смислу уобичајених финансијских инструмента осигурања, чиме су грађане доводили у заблуду, док кредите никада нису намеравали реализирати. По јављању оштећених на огласе, лажно би им приказали чињенице и затражили од њих различите паушалне новчане износе под изликом трошкова обраде кредита.

Оштећени би потом у продавницима куповали различите платне бонове и осумњиченима достављали кодове за уновчавање, које би они по запримању користили на два профила интернетске кладионице, којима је 29-годишњак искористивши поверење својих познаника дошао у посед, а затим их уступио на кориштење 21- годишњаку поради обављана новчарских трансакција. Након извршених трансакција осумњичени би игнорисали даља питања и комуникацију с оштећенима или би их блокирали на друштвеној мрежи - известила је полиција. Укупна материјална штета причињена овим делима износи око 6.100 куна уз сумњу да је стварни износ штете вишеструко већи. Након довршеног криминалистичког истраживања казнена је пријава достављена Опћинском државном тужилаштву у Загребу, док је 21- годишњак предат притворском надзорнику.

(Вечерњи.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)