ТУРКОВИЋЕВА ОБМАНУЛА ХАЈКА МАСА: Додик о изјави министарке спољних послова БиХ о будућности ОХР

Танјуг

09. 03. 2021. у 17:03

ИЗЈАВА министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић, да у БиХ постоји консензус о будућности ОХР-а, је њен лични или партијски, а никако државни став, изјавио је данас српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да би то требало да зна и шеф немачке дипломатије Хајко Мас.

ТУРКОВИЋЕВА ОБМАНУЛА ХАЈКА МАСА: Додик о изјави министарке спољних послова БиХ о будућности ОХР

Милорад Додик

"Уз пуно уважавање министра иностраних послова Хајка Маса и државе Немачке, морам да кажем да је он обманут изјавом Бисере Турковић, која одлично зна да БиХ нема консензус о будућности ОХР", рекао је Додик у изјави за Срну.

Додик је то рекао упитан да прокометарише састанак Турковићеве са Масом на којем је рекла да постоји потреба за високим представником у БиХ.

Додик је појаснио да два од три конститутивна народа не желе да та институција настави са функционисањем и за останак протектората су само Бошњаци који за протеклих 26 година нису показали спремност да преговарају са Србима и Хрватима ослањајући се управо на ОХР, који је практично свих ових година био њихов адвокат.

Истакао је да то противљење нема накакве везе са личношћу Кристијана Шмита, којег Немачка види на том месту, и који сигурно има огроман политички потенцијал.

"Ми једноставно сматрамо да нам не треба високи представник, који је годинама кочничар напретка у БиХ. А ако једна од пет страна потписница Анекса 10 не тражи његов долазак, онда он није ни могућ на легалан начин", навео је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)