ЗА БИХ СМАЊЕНЕ ПЛАНИРАНЕ КОЛИЧИНЕ ВАКЦИНА ИЗ КОВАКСА: Нема објашења због чега је овај број смањен

Танјуг

02. 03. 2021. у 18:39

ЗА БИХ СМАЊЕНЕ ПЛАНИРАНЕ КОЛИЧИНЕ ВАКЦИНА ИЗ КОВАКСА: Нема објашења због чега је овај број смањен

Фото unicef.org

БОСНИ и Херцеговини новим планом међународног механизма Ковакс предвиђено је мање вакцина него што је било у претходном распореду који је прављен почетком фебруара.

Ковакс је данас представио нови распоред којим БиХ до краја маја требало да добије 108.000 вакцина АстраЗенека, а иако се у документу наводи и да би требало да стигне 23.400 вакцина Фајзер, оне су овде наведене "ради прегледности" и за њих није прецизиран датум испоруке.

Важно је истакнути, да је број вакцина намењених БиХ мањи него онај који је Ковакс навео у плану расподеле од 3. фебруара. Тада је за БиХ планирано 153.600 вакцина АстраЗенека у првом полугодишту 2021. годину, а нема објашења због чега је овај број смањен.

Осим тога, наглашава портал, ове количине недовољне су за БиХ чак и за вакцинацију најугроженијег становништва, односно здравствених радника и старијих грађана, а поред тога није тачно прецизирано када ће ове вакцине стићи, тако да, теоретски, БиХ још три месеца може бити без вакцина из Ковакса.

Чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали су данас с генералним директором Светске здравствене организације Тедросом Адханомом Гебрејесусом о кашњењу у испоруци вакцина за Босну и Херцеговину преко механизма Уједињених нација Ковакс.

Они су нагласили да је Босна и Херцеговина још прошле године испунила све своје финансијске и друге утврђене обавезе те да исто очекује од програма Ковакс и произвођача вакцина који делују у оквиру овог програма.

Констатовано је да Босна и Херцеговина испуњава све техничке услове да одмах изврши прихват, складиштење и дистрибуирање количине од милион вакцина свих произвођача који делују у оквиру програма Ковакс.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)