БАНДИЋ ПРЕДВИДЕО И КАКО ЋЕ УМРЕТИ: Био је 20 година градоначелник Загреба - Није крио да воли Београд и поштује Србе

Ј. К.

01. 03. 2021. у 10:02

БАНДИЋ ПРЕДВИДЕО И КАКО ЋЕ УМРЕТИ: Био је 20 година градоначелник Загреба - Није крио да воли Београд и поштује Србе

Фото: Принтскрин

„УМРЕЋУ као градоначелник“, рекао је пре неколико дана Милан Бандић и, заиста, умро је као први човек града, након двадесетогодишњег градоначелничког стажа.

Прво је јављено да му је позлило у суботу увече у његовом загребачком стану, а на крају је до медија дошла информација да је био на приватној вечери где се само срушио. "Устао се да узме воде и само је пао", каже један од присутних на вечери. Иако је Хитна помоћ дошла за само три минута, лекари нису могли ништа да ураде, преминуо је у загребачкој болници "Свети Дух".


У Загреб је дошао из херцеговачког крша са једним кофером у руци, да би и као градоначелник стално одлазио у Церов Долац где му је живела мајка са којом је био необично близак до њене смрти. За два и по месеца чекали су га нови избори и могући седми мандат, уз једанаест противкандидата за које је уважени економиста др Љубо Јурчић рекао да нису у стању да воде ни кафић.

Волео је Београд, стално је истицао пример изградње града на води и својим сарадницима поручивао да је будућност Загреб на води. Колико год се "ударало" свим средствима по Бандићу, грађани су га подржавали и бирали, без обзира на многобројне казнене пријаве и два кратка боравка у затвору у Реметинцу за време док је премијер био Зоран Милановић. Реализовао је безброј пројеката у граду, а за који дан биће отворена и жичара, последњи његов велики подухват. Политичку каријеру почео је у Савезу комуниста, наставио у Рачановом СДП-у одакле су га избацили, да би основао властиту странку Бандић Милан 365, алудирајући да ради током свих дана у години. Говорио је загребачким дијалектом, устајао у пет ујутро и редовно ишао на трчање, да би дан завршио касно увече. У политици је био вешт и сналажљив, без њега није могла ниједна власт, а није му нашкодило ни што је под утицајем алкохола скривио мању прометну несрећу и побегао са лица места.

Пре двадесетак година Бандић је доживео мождани удар, а након тога је имао низ здравствених проблема. Уграђени су му стентови, недавно је био на операцији грла, прошле године такође је имао проблема са срцем, али је одбио савете лекара да успори ритам. Са супругом Весном ретко се појављивао у јавности, а своју једину кћер Ану Марију држао је подаље од светла рефлектора.

Доживео је све могуће нападе политичких противника и када се чинило да је "готов", Милан Бандић се уздизао и побеђивао. Тако је био сигуран да ће освојити и седми градоначелнички мандат. Отишао је како је и живео, нагло, непредвидиво.

ПРИЈАТЕЉА НА СВЕ СТРАНЕ

И ОНИ који га нису волели нису могли да му оспоравају ентузијазам и ангажман да Загреб постане европска метропола. Знао је да говори "да смо бар као Београд", хвалећи вођства града како енергично реализују пројекте. Спретно је маневрисао између деснице и левице, уз одличне контакте са Црквом, али заузимајући се да остане име Јосипа Броза на улицама хрватских градова. Био је добар пријатељ са патријархом Порфиријем, од Руса је добио високо одликовање, а Бечлије су га наводиле као пример успешног европског градоначелника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)