БИО ЈЕ ПРИЈАТЕЉ СРБА И СВИХ ЉУДИ ЗАГРЕБА: Патријарх Порфирије са жаљењем примио вест о смрти Милана Бандића

tanjug

28. 02. 2021. у 17:47

СРПСКИ патријарх Порфирије изразио је данас жаљење због смрти градоначелника Загреба Милана Бандића, истакавши да је он био пријатељ православних Срба и свих људи Загреба, али и његов лични пријатељ.

БИО ЈЕ ПРИЈАТЕЉ СРБА И СВИХ ЉУДИ ЗАГРЕБА: Патријарх Порфирије са жаљењем примио вест о смрти Милана Бандића

Фото: ТВ Храм

- ”Без улажења у политику, јер то нам није својствено, а и не разумемо се у то, дужни смо да кажемо да је он био пријатељ православних Срба и свих људи града Загреба и шире од тога, али и мој лични пријатељ. Молим се Богу за покој његове душе. Нека му Господ подари Царство небеско и живот вечни” - рекао је Порфирије на крају прве литургије у Загребу од када је постао српски патријарх.

Он је у проповеди говорио о свом доласку на трон загребачко-љубљанских митрополита 2014. године и казао да је када је дошао у Загреб осећао страх, јер је дошао у непознату земљу и простор, у времену којем је, како је рекао, "непосредно претходило безумље", преноси Хина.

- Нека нам Господ због таквих заблуда свима опрости. Христ је наше огледало, наша мера, наш критеријум. Он је и смисао нашег постојања. Дубоко знам, а научио сам се томе и од вас да Црква Христова постоји не да би делила, не да би стварала конфронтације, него да би сабирала у Христу - рекао је патријарх.

Додао је да је долазећи у Загреб био оптерећен и разним информацијама које су долазиле споља, а можда и личним предрасудама.

- Али, тада сам искрено рекао: ја сам Србин и волим свој народ, али изнад тога и пре тога јесам, а још више желим да будем Христов, да будем хришћанин, а то значи да чујем његову реч - 'Да сви једно буду'. Тада сам рекао да ћу се трудити да свакога дана све више волим све народе, јер знам да ће ме Господ по томе оцењивати -, навео је Порфирије.

Патријарх је рекао да је "доживео љубав на сваком кораку, пре свега, наравно, од православних верника Срба, али ништа мање и од других, који су га непрестано разоружавали и ослобађали како онога што је слушао споља, тако и онога што је изнутра можда као предрасуда долазило".

Рекао је да због свега тога осећа дужност да макар сваког дана каже по једно Господе помилуј ”за православне Србе у Хрватској и за све људе у Хрватској, са жељом да Христов мир, Христова љубав буду садржаји живота свих људи”.

Порфирије је додао да ће остати администратор Епархије загребачко-љубљанске онолико колико то буде воља Светог архијерејског сабора и да ће највише бити у Београду, али да ће долазити и у Загреб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)