ОДЛАЗАК ДОЖИВОТНОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗАГРЕБА: Остао је први човек хрватске престонице до смрти

Ј. Керблер - Од сталног допиника из Загреба

28. 02. 2021. у 11:46

ОДЛАЗАК ДОЖИВОТНОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗАГРЕБА: Остао је први човек хрватске престонице до смрти

Фото: принскрин

ДВА и по месеца пред загребачке изборе изненада је умро Милан Бандић, харизматски први човек главног града Хрватске.

Позлило му је у суботу увече и негде око поноћи његова супруга позвала је хитну помоћ која га је одвела у болницу Св. Дух, али лекари више нису могли да му помогну. Срце није издржало и уз све напоре лекарског тима Бандић је преминуо током ноћи.

У Загреб је дошао из Херцеговине, са једним кофером у руци, да би двадесет и једну годину био градоначелник, изабран у шест мандата. Жеља му је била да буде 'доживотни' градоначелник, а прераном смрћу, за време градоначелничког мандата, то му се и остварило.

Рођен је у Грудама, на херцеговачком кршу, а у Загребу је завршио факултет политичких наука и на почетку каријере био је стручно-политички радник у Општинском комитету Савеза комуниста. Од 2000. године до данас стално је биран за првог човека града Загреба, радећи од јутра до увече, обилазећи сваки део града. Иако су га многи оспоравали, па је и два пута био у притвору, грађани су му веровали, свесни да је од Загреба направио европску метрополу. Припремао се и за седми мандат, уверен да ће победити, упркос једанаесторо кандидата који су му се намеравали супротставити.

Бандић је сво време политичког ангажмана, који је био прво у СДП-у, а затим у властитој странци, ”Бандић Милан 365”, имао здравствених проблема. Пре двадесетак година доживео је мождани удар, имао је проблема и са срцем па су му уграђени стентови, прошао је и неколико операција због проблема са грлом. Упркос томе живео је пуним гасом, устајао је рано ујутро у 5 часова и обавезно трчао, а његов радни дан обично се завршавао касно увече. Ни корона га није зауставила, готово сви његови блиски сарадници били су заражени, осим њега. Дан пре смрти обилазио је град и био је на Пешћеници, делу града где је и почето политичку каријеру.

Неки су га обожавали, неки оспоравали, али иза Бандића остају бројни пројекти које је реализовао за последње две деценије. За који дан биће свечано отворена и жичара која води до Сљемена, а Бандић је планирао нове мостове, путеве и крунски пројект његовог градоначелничког мандата, изградњу Загреба на Сави. Волео је Београд, веома је ценио све што се ради у том граду и често својим сарадницима износио баш београдски пример као успешни модел развоја града. Био је невероватно вешт политичар, спретно маневришући између деснице и левице. Без њега тешко да би се у првом мандату одржао и премијер Андреј Пленковић.

Имао је и бројне непријатеље који су силно желели да заврши иза решетака, али бројни судски процеси нису завршили са осуђујућим пресудама.

Супруга Весна готово се никада није појављивала са њим у јавности, а обожавао је једину кћерку Ана-Марију.

”Навикла сам на ниске ударце уперене ка њему и нашој породици, али Милан је за мене увек био савршен мушкарац”, рекла је у једној прилици његова супруга.

Од Бандића се у недељу ујутро опраштају бројни Загрепчани који пале свеће у близини његовог стана. Лепе речи изрекли су и његови љути противници, сви у шоку на изненадну вест која ће итекако променити кампању за загребачке изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mile

28.02.2021. 12:03

Živim u ovom gradu 42 godine,grad je zadesila teška nesreća-zemljotres i to je nešto što je i gradonačelnika jako pogodilo,a kakav je bio kao gradonačelnik vidjećemo,ali kao građanin grada molim sve da govore samo istinu o gradonačelniku i njegovom upravljanju gradom.