ИЗНЕНАДА ПРЕМИНУО ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАГРЕБА: Од последица срчаног удара умро Милан Бандић

Novosti online

28. 02. 2021. у 07:04

ГРАДОНАЧЕЛНИК Загреба, Милан Бандић, преминуо је синоћ у 66. години.

ИЗНЕНАДА ПРЕМИНУО ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАГРЕБА: Од последица срчаног удара умро Милан Бандић

Фото: Принтскрин

Бандићу је позлило касно синоћ, након чега га је Хитна помоћ превезла у болницу, где је безуспешно покушана реанимација. Вест о његовој смрти потврђена је из Града Загреба

- У дубокој тузи обавештавамо суграђанке и суграђане, сараднике, пријатеље, загребачку и хрватску јавност да је изненада, данас, 28. фебруара у 66. години живота од последица срчаног удара преминуо градоначелник Града Загреба господин Милан Бандић - наводи се у саопштењу.

Како се додаје Бандић је "живео за свој град, за Загрепчанке и Загрепчане који су му у свему што је радио били на првом месту, за посао који је с љубављу и енергијом, уносећи целога себе – без остатка, обављао 21 годину".

О детаљима, термину сахране, одржавању комеморативног скупа, као и осталим информацијама јавност ће бити накнадно обавештена.

Бандић је рођен 22. новембра 1955. у Грудама, а према сопственом признању, прекретница у његовом животу била је 1974, када се преселио у Загреб. У својој биографији из 2009. о Загребу је говорио као о сну који је постао стварност. Од тада, па до данас, Бандић је постао један од најбогатијих хрватских политичара.

Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Загребу, а године 2000. уписао је последипломске студије на том факултету.

Од 1980. до 1983. радио је у фабрици Ледо, а од 1983. до 1990. био је запослен у општини Пешћеница.

Од 1995. до 2000. био је одборник у Скупштини Града Загреба, од 2000. члан Заступничког дома хрватског Сабора, потпредседник саборског Одбора за унутрашњу политику и националну безбедност.

Бандић је 2000. у трећем мандату изабран за одборника Скупштине Града Загреба, а 31. маја те године на седници Скупштине Града Загреба изабран је за градоначелника Града Загреба.

На ту дужност ступио је 2. јуна 2000. године, а поновно је изабран изабран 20. јуна 2001. године.

У априлу 2002. изабран је за заменика градоначелнице Града Загреба.

Трећи пут постао је загребачки градоначелник у јуну 2005. године, а 31. маја 2009. на непосредним изборима изабран је по четврти пут за градоначелника.

У јуну 2013. на непосредним изборима (други круг) као независни кандидат по пети пут изабран је за градоначелника Загреба, а његова листа, појединачно гледајући, освојила је највише мандата у Градској скупштини Града Загреба.

У јуну 2017. је на непосредним изборима, у другом кругу, као кандидат странке Бандић Милан 365 - Странка рада и солидарности, по шести пут изабран за градоначелника Загреба, а Бандић Милан 365 - Странка рада и солидарности , освојила је највећи број мандата у Градској скупштини Града Загреба.

Био је ожењен и имао једну кћерку.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zlato

28.02.2021. 09:01

Iskreno saucesce. Pocivao u miru. Sagoreovao je u svojoj strasnoj borbi za svoj grad i nije se libio da nekada kaze ono sto nije popularno i da pliva protiv struje. Mozda je vise simpatija uzivao u regiji nego doma. Niko nije prorok u svom selu. Stoga mu posebno hvala sto se na regionalnom nivou zalagao za dijalog, pomirenje, dobre odnose i miran suzivot na zajednickom prostoru.