НАЈТУЖНИЈИ ДЕО СРПСКЕ ЗЕМЉЕ НА БАЛКАНУ: Владимир Елез за "Новости" о Малом Зејтинлику

Р. М.

28. 02. 2021. у 14:57

НАЈТУЖНИЈИ ДЕО СРПСКЕ ЗЕМЉЕ НА БАЛКАНУ: Владимир Елез за Новости о Малом Зејтинлику

Фото: Р. Миловић

НАКОН 25 година од егзодуса Срба из и око Сарајева, након „Дејтонске правде“ у којој су српска огњишта и завичај, припали Федерацији БиХ, на Соколац су Срби са собом донели и 958 ковчега са посмртним остацима сабораца, браће, родитеља, рођака, кумова...

У Пољак пољу, ударени су темељи „Малом Зејтинлику“, који сада представља најтужнији део српске земље на Балкану.

- Туга, бол, јецаји, лелеци на, по други пут сахрани, једном сахрљњених, па ископаних и на Соколац похрањених у нове хумке српских јунака, погинулих у одбрани Републике Српске, су потресне слике које ни данас бледе, а лебде пред мојим очима. Толико близанаца, очева и синова, нигде није сахрањено као овде у Пољак пољу. Тешко је издвојити шта је болније од болнијег, а потресло ме је највише сахрана тројице 15.-то годишњака Слободана Голубића, Миодрага Пукете и Саше Перића, али и Руског добровољца Јуриј Павел Пилипћак, погинулог на Нишићкој Висоравни, чије посмртне остаткле Срби нису хтели да оставе, како непријатељима не би приуштили задовољство черечења хумки – каже за „Новости“ Владимир Елез, у то време уредник „Радио Романије“ на Сокоцу.

Фото: Р. Миловић

У суботу, на „Задушнице“ као и свих предходних година „Мали Зејтинлик“ ће уз свеће и цвеће, окупити родбину и пријатеље на парастос бранитељима Републике Српске, изгинулим у борбама на Грбавици, Врацама, Вогошћу, Илијашу,Илиџи, Рајловцу, Хаџићима, центру Сарајева.

Фото: Р. Миловић

Оживиће се сећање на „Болну сеобу“ Сарајевских Срба из њиховог завичаја, који је Дејтоном уступљен Федерацији БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Violeta soskić

28.02.2021. 17:44

Veoma bolno šta nam Amerikanci i NATO i EU rade. Da ne možemo da odbranimo svoje svetinje. I šta sad. Oni nemaju oružje mi imamo. Dosta je više bilo stradanja Srba. Sami ćemo mi to uz rusku pomoć i princa Mohameda bin Salman predstonaldsednik Arabije to ratom da rešimo. Imamo 20 raketa i pancira i svo oružje.