ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА ЗА МАСОВНО ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Пресуде функционерима у Северној Македонији, бившем шефу Тајне полиције 12 година робије

М. СТАНЧИЋ, дописник "Вечерњих новости" - СКОПЉЕ

27. 02. 2021. у 16:22

ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА ЗА МАСОВНО ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Пресуде функционерима у Северној Македонији, бившем шефу Тајне полиције 12 година робије

Илустрација / Фото Depositphotos

УКУПНОМ казном од 55 година робије и деценију условних санкција, за 11 особа у петак је у Основном кривичном суду у Скопљу првостепено пресуђено актерима случаја „Таргет-Тврдина“.

Реч је о пресуди у афери масовног прислушувања у периоду од 2008. до 2015. и уништавања опреме Управе за безбедност и контрашпијунажу (УБК) МУП-а, због којег је пала претходна власт ВМРО-ДПМНЕ у Македонији.

Изрицањем пресуда Суда указано је да се казанама упућује „опомена да се у будућности никада више било који високи функционер власти, посебно у безбедносним структурама, не осмели да почини такво кривично дело – масовно незаконито прислушкивање системима и опремом за праћење комуникација УБК с јединим покретачким мотивом и циљем успостављања потпуне контроле друштвеног, политичког и економског живота у држави“.

Првооптуженом бившем директору УБК Саши Мијалкову изречена је јединствена казна затвора од 12 година за кривично дело „злочиначко удруживање“, „злоупотребу службеног положаја и овлашћења“ и „примање награде за противзаконити утицај“. Бившем начелнику Пете управе МУП-а Горану Грујевском, као и агенту УБК Николи Бошкоском, који су у бегству у Грчкој, у одсуству је изречена казна затвора од по 15 година.

Бивша министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска „добила“ је четири године робије за кривично дело „злоупотреба службеног положаја и овлашћења“. Бивши шеф кабинета Мијалкова, Тони Јакимовски осуђен је на шест година затвора за кривично дело „злоупотреба службеног положаја и овлашћења“ и „фалсификовање службене исправе. Бивша начелница у УБК Надица Николић осуђена је на три године затвора за кривично дело „злочиначко удруживање“ и „злоупотреба службеног положаја и овлашћења“.

Условим казнама од две године осуђени су Владимир Варелов, Маријан Шумуликовски, Силвана Златкова и Васил Исаковски, за почињено кривично дело „злочиначко удруживање“ и „злоупотреба службеног положаја и оввлашћења”. На исту условну казну је осуђена и Валентина Симоновска за кривичнo делo „фалсификовање службене исправе“.

Уочи изрицања пресуде Мијалков је прошле недеље изненада „нестао“ из Скопља. Полиција је за њим трагала три дана, расписана је најпре национална, па потом и међународна потерница. Спекулисало се да је „на путу за Београд“, да јр побегао попут бившег премијера и његовог блиског рођака Николе Груевског који је добио азил у Мађарској.

Но, Мијалков се у уторак јавио Тужилаштву за прогон организованог криминала и корупције. По изрицању пресуде спроведен је у истражни затвор до изрицања правоснажне пресуде. Он је оптужен још за неколико предмета отворених још од Специјалног јавног тужилаштва - „Трезор“, „Титаник 2“ и „Тортура“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)