СРДАЧАН ДОЧЕК ЗА ПАТРИЈАРХА: Поглавар СПЦ обишао страдале у катастрофалном земљотресу на Банији

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

27. 02. 2021. у 16:13

СРДАЧАН ДОЧЕК ЗА ПАТРИЈАРХА: Поглавар СПЦ обишао страдале у катастрофалном земљотресу на Банији

Фото: Танјуг

СЕДАМ дана пошто је изабран за новог патријарха, Порфирије је за свој први пасторални поход изабрао Хрватску и обишао страдале након катастрофалног земљотреса на Банији.

ПРАВОСЛАВНА ГИМНАЗИЈА

ОДМАХ након доласка у Загреб, патријарх је у петак увече обишао Православну гимназију где су му ученици честитали на избору и изразили жаљење што одлази из Загреба. - Осећам да уз подршку младих морамо да сведочимо истину Је- ванђеља која нас позива на љубав према сваком човеку - рекао је Порфирије и замолио ученике да се моле за њега "јер је то једино што у овом тренутку осећа да је потребно".

Срдачно дочeкан од народа, патријарх је обишао много породица у Мајским Пољанама, селу са претежно српским становништвом које је и највише страдало.

- Рачунајте на нас - рекао је патријарх у стилу песме Ђорђа Балашевића, након што је обишао пет породица. Народ га је питао хоће ли радити и на побољшању односа Србије и Хрватске, а патријарх је одговорио да није политичар и да се неће уплитати у политичке односе, али да га јеванђеље позива да чини све могуће да оштрице међу људима отупљују.

- Моје снаге нису велике, али ћу чинити све да тако буде међу обичним људима, а можда је претенциозно да кажем, али и на плану односа држава. Приликом обиласка обраћали су му се и Срби и Хрвати, сви задовољни што их је посетио патријарх СПЦ, а један становник Мајских Пољана који се представио као хрватски бранитељ, исказао је задовољство што помаже његовим пријатељима у селу.

- Када се десио овај несрећни земљотрес покушавали смо да будемо уз људе којима је потребна помоћ. И то потпуно свесни да је реч о првој помоћи и да заправо прави истински ангажмани тек предстоје - рекао је патријарх обилазећи село.

Његова светост подсетио је да је град Београд обезбедио помоћ и да се ангажовао и епископ горњокарловачки, владика Герасим, како би она стигла до људи. До сада је тако купљено сто контејнера који су послати на Банију.

- Од тада се људи непрестано јављају и шаљу новац. Намера нам је да у времену које је пред нама поправимо и куће, али и помоћне објекте где људи држе стоку и тако од свог

труда нешто и зараде. Оно што је за мене важно је да се и поред невоља са којима су суочени, видело да људи без људи не могу и да су људи људима потребни - рекао је патријарх Порфирије.

- Можда понекад Бог понуди искушење свима нама да би управо кроз материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превазиђемо свако своју скученост, егоизам, затвореност и да изиђемо у сусрет

другоме и на тај начин, радујући се том сусрету, спознамо да ћемо уједињени лако обновити материјалну штету. И што је још важније, разумемо да само онда када смо заједно, можемо имати исконску радост и исконски мир - рекао је патријарх СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)