РУШЕ ГА ЗБОГ ПАРКИНГА: Споменик подигнуит жртвама усташког режима и борцима војвођанских бригада

Танјуг

26. 02. 2021. у 12:33

РУШЕ ГА ЗБОГ ПАРКИНГА: Споменик подигнуит жртвама усташког режима и борцима војвођанских бригада

Foto: Printskrin

У Носковачкој Дубрави, у Хрватској, сеоске власти су наложиле рушење споменика жртвама усташког режима да би направили паркинг за туристичке аутобусе.

Споменик је срушен почетком ове седмице, а посвећен је погинулим борцима војвођанских бригада и жртвама усташког терора у том месту. План је да споменик буде премештан 10-20 метара даје од мест где се налазио.

Заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић каже да је споменик саграђен 50-их година прошлог века у центру села, испред тамошње основне школе.

У оквиру споменика налази се спомен-костурница у коју су сакупљени земни остаци погинулих бораца војвођанских бригада с више локација у околини, где су се током Другог светског рата водиле борбе с Немцима, рекао је Павковић за хрватски недељник Новости.

Уклањање је иницирала Јавна установа за управљање заштићеним деловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније испред чије се управне зграда и налази.

Уклањање је образложено потребом да се на том месту изгради паркиралиште за аутобусе, с обзиром на то да се на тој локацији налазе хостел и прихватилиште, као и да је до епидемије корона вируса тамо долазило доста посетилаца, међу којима и групе у аутобусима.

Павковић каже да су били у дилеми јер се, сматра, паркинг могао саградити на месту где би требао да буде премештен споменик, што је, према његовим речима, добра локација за аутобусе.

-Тиме би се уштедели трошкови демонтаже и премештања споменика. С радовима на уклањању споменика на површину су се појавиле и кости војвођанских бораца. Због наласка је позвана полиција која је направила увиђај и затворила градилиште, док се питање костију на реши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)