БиХ ПРЕТИ ТУЖБОМ ФАЈЗЕРУ: Нису испоручили ни плаћене вакцине, а постављају нове услове

Танјуг

24. 02. 2021. у 21:54

БОСНА и Херцеговина је добила нове услове за испоруку вакцина кроз Ковакс механизам, а од ове државе тражи се да директно преговара са Фајзером, међутим, из Сарајева одговарају да би у случају изостанка најављених испорука, БиХ могла и на суду да затражи правду.

БиХ ПРЕТИ ТУЖБОМ ФАЈЗЕРУ: Нису испоручили ни плаћене вакцине, а постављају нове услове

Фото: Ј.С.

Босна и Херцеговина је потписала уговор са Коваксом у септембру 2020. године за набавку 153.600 доза АстраЗенеке и 23.000 доза Фајзера, а за ту намену БиХ је платила више од 10,5 милиона долара, пренео је сајт Радио Слободна Европа (РСЕ).

Помоћник министра цивилних послова БиХ у сектору за здравство, Душан Којић, каже како "пред БиХ стално долазе нови услови", односно да ће састанак о захтевима компаније Фајзер бити одржан у петак.

РСЕ није добила коментар из представништва компаније Фајзер у БиХ о којим новим условима се ради, а које помињу у Министарству цивилних послова. Једино је добијена потврда да ће представници ове фармацеутске компаније доћи на састанак 26. фебруара.

Усед кашњења Ковакс механизма, земље Европске уније креирале су механизам набавке вакцина, независан од Ковакса.

Европска комисија је успоставила механизам дељења вакцина, у оквиру којег је обухваћен и Западни Балкан, а за ову подршку издвојено је 70 милиона евра.

Кроз овај механизам БиХ је наручила додатних 892.000 доза Фајзер и Модерна вакцина, међутим, ни кроз ЕУ механизам још није стигла ниједна вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)