ХРВАТСКА СЕ НИЈЕ ОДРЕКЛА УСТАШТВА! Бивши председник Месић: Ко је дошао у Јасеновац, тај је спашен! (ВИДЕО)

Novosti online

22. 02. 2021. у 21:40

БИВШИ председник Хрватске Стјепан Месић је на састанку 1992. године у Новској порицао усташке злочине у логору Јасеновац.

ХРВАТСКА СЕ НИЈЕ ОДРЕКЛА УСТАШТВА! Бивши председник Месић: Ко је дошао у Јасеновац, тај је спашен! (ВИДЕО)

Фото: Н1 Принтскрин

Месић на снимку тврди да је тај логор коришћен не до краја Другог светског рата, него све до 1947. године - што тврде и историјски ревизионисти.

Он говори и да је то био "радни логор", да су људи послати у Јасеновац тиме били су "практични спашени", јер је долазак у Јасеновац значио да неће бити побијени, већ коришћени као радна снага.

Месић каже и да би у Јасеновац требало довести "светску комисију" која би утврдила "праву истину".

- Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити да обрађује кожу, па га потом убити - рекао је Месић.

Он, између осталог, каже и да је председник Југославије Јосип Броз Тито знао да је званична историја логора Јасеновац "фалсификат", да би се добиле веће репарације, а рекао је и да Тито никада није посетио Јасеновац.

Први спорни снимак Месића је објављен још крајем 2006. године, док је још био председник Хрватске. Тада је у Аустралији емиграцији позитивно говорио о НДХ, коју је назвао "хрватском победом".

То није био једини снимак на којем бивши председник Хрватске 'усташује'. Својевремено је објављен и видео-снимак његовог пута у Аустралију, током којег је хрватским исељеницима говорио о томе како је Хрватска у Другом светском рату 'двапут победила', први пут на дан оснивања НДХ 10. априла 1941, а затим и након завршетка рата, нашавши се на страни победника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Srbijo Zuta kuco

23.02.2021. 07:10

Stipica je u pravu bio je to radni logor po ugledu na nemacke logore. I Ausvic je bio "radni logor". Na ulazu u Ausvic je pisalo "Arbeit macht frei" (rad oslobadja) sto tvrdi i Mesic. Kada bi ljude iscrpli ropskim radom i losom ishranom oslobadjali bi ih i od zivota. Jedina razlika je kako rece Maks Luburic u tome sto je Nemacka industrijska sila koja ubija industrijski a Krvatska nije te mora da pribegne rucnom radu.