БИСЕРА ОТЕРАЛА СРБЕ: На челним местима у Министарству иностраних послова БиХ само кадар Сарајева

С. МИШЉЕНОВИЋ1

23. 02. 2021. у 09:54

НА седам главних руководећих места у Министарству иностраних послова БиХ нема ниједног Србина!

БИСЕРА ОТЕРАЛА СРБЕ: На челним местима у Министарству иностраних послова БиХ само кадар Сарајева

Фото АВАЗ

Бисера Турковић, која руководи овим ресором, на све функције поставља Бошњаке и кадрове из Сарајева. И зато ће то бити централна тема на седници Дома народа парламента БиХ почетком следећег месеца.

За иницијативу српског делегата Душанке Мајкић (СНСД) да се претресе стање у овом Министарству и донесу мере, гласали су и бошњачки и хрватски делегати и Дому народа парламента БиХ.

У овом тренутку, од седам руководећих места у МИП - министар, заменик министра, секретар министарства и четири помоћника у министарству - налазе се четири Бошњака и два Хрвата. С тим да један Бошњак обавља две помоћничке функције и чека се именовање још једног бошњачког кадра.

- На руководећа места Срби од Бисере не могу ни да приђу. Већ се у Сарајеву јавно прича да Срби не треба ни да се пријављују на конкурсе, јер неће проћи - каже извор "Новости".

Према речима нашег саговорника, српска квота у МИП формално је испуњена, пошто Срби чине трећину од укупно 520 запослених. Међутим, проблем је о позицијама које им се додељују:

- Срби су на местима нижих службеника, курира, возача, док су руководећи државни службеници у МИП пре свега Бошњаци и они одлучују. За овакво стање је крива и политика српских представника годинама уназад. Наиме, српски министри се нису потрудили да се испоштује квота Срба на руководећим местима.

Душанка Мајкић, српски делегат у Дому народа Парламента БиХ, каже, за "Новости", да очекује конструктивну расправу о стању у МИП. Она указује да су кадрови из Српске који су били на челу МИП министарско место користили да путују светом, а не да Србе поставе на места која нам припадају по квотама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)