НАСА РОВЕР СЛЕТЕО НА МАРС: Школарци у Језеру испратаили спуштање (ВИДЕО)

Танјуг

18. 02. 2021. у 23:15

ШКОЛАРЦИ у месту Језеро у БиХ са великим узбудењем гледали су вечерас слетање ровера Америчке свемирске агенције (НАСА) на древно језерско корито на Марсу које је име добило по њиховом малом родном граду.

НАСА РОВЕР СЛЕТЕО НА МАРС: Школарци у Језеру испратаили спуштање (ВИДЕО)

Фото: Љ. Смиљанић

Онлајн праћење слетања путем видео бима, организовано је у спортској сали "Србија" уз поштовање епидемиолошких мера које су прописале надлежне институција, а том догађају присуствовали су и представница Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Санела Дојчиновић, тим за војно цивилну-сарадњу амбасаде САД у БиХ и представници природно-математичког факултета из Бањалуке.

Фото: Танјуг/АП

Манифестацију су у 19 часова отворили млади спортисти из ове општине пријатељском одбојкашком утакмицом, а екипе су носиле симболичне називе - Марс и Земља, саопштено је из кабинета начелнице општине Снежане Ружичић.

Начелница општине је истакла да је овај догађај веома значајан за општину Језеро, оба ентитета БиХ и регион, а потом је доделила захвалнице које је потписао амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон најмлађим становницима за кратки видео-спот на тему паленте Марс, који је агенција НАСА објавила на званичном веб сајту.

Вест да је кратер добио име по општини Језеро у Босни и Херцеговини, праћење лансирања и слетања ровера, изазвала је велику медијску пажњу, што би, истиче Ружичић, могло резултирати будућим реализацијама пројеката у области туризма и екологије у тој општини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)