НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ ПО БИХ: Потврђена још четири нова случаја

Танјуг

17. 02. 2021. у 17:57

У БИХ су потврђена још четири случаја новог соја британског вируса, а вирусолог Теуфик Голетић, да су од тога три држављана БиХ - два са подручја Зенице и један са подручја Сарајева.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ ПО БИХ: Потврђена још четири нова случаја

Фото: ЕПА

Голетић је тв рекао да то говори да се британски сој вируса шири и да се мора водити рачуна о поштовању епидемиолошких мера.

- Бојим се да нисмо у прилици да се превише опуштамо, поготово што осим тог британског соја ми смо утврдили и приликом прошлог секвенционирања, а и сада да имамо још једну врло интересантну линију Б1258, која се битно успешније преноси унутар популације људи него досадашњи САРС-Цов-2 вирус - рекао је.

Према његовим речима, епидемиолошка ситуација у БиХ се са појавом овог соја компликује и очигледно је, истиче, да на терену циркулишсу различите генетске линије и варијанте.

Упитан да ли то значи потврду да се британски сој шири међу популацијом у БиХ, Голетић каже:

- То управо значи то. Нажалост, он се очигледно шири. Ми имамо и неких првих показатеља да неки од ПЦР тестова, њихова сензитивност, може доћи у питање. У том контексту, вероватно ће Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ дати засигурно препоруку који тестови би били најадекватнији за покривање свега што нам тренутно циркулира у хуманој популацији у БиХ - рекао је Голетић, који је става да епидемиолошке мере не треба попуштати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)