СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ: Американци им дали оклопна возила вредна 100 милиона долара, Хрвати их пустили да иструну

Novosti online

15. 02. 2021. у 11:23

У АВГУСТУ 2014. године, прва од 220 борбених возила МРАП, које су Хрватској донирале Сједињене Државе, стигла су у Хрватску војску.

СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ ВОЈСЦИ: Американци им дали оклопна возила вредна 100 милиона долара, Хрвати их пустили да иструну

Фото: Јутјуб/deran derannada

Донација је била вредна око 100 милиона америчких долара и тада се говорило о великом искораку у опремању ХВ квалитетним борбеним возилима. Хрватска је из буџета платила 2,5 милиона евра ПДВ-а.

Шест и по година касније, у фебруару 2021, око 50 ових возила било је паркирано у дворишту Ремонтног завода на загребачком Јанкомиру. Као што су били паркирани у лето 2014. године, тако стоје и данас. По киши, снегу и сунцу, возила некада вредна око 25 милиона долара годинама пропадају. Већина су борбена оклопна возила, а четири санитетска возила типа МРАП ХАГА.

Делимично су покривени церадама, а са неких су уклоњени точкови, вероватно за замену на половним возилима. Министарство одбране се не оглашава о овоме. Према незваничним информацијама, возила ће највероватније бити отписана. После шест и по година излагања свим могућим атмосферама и некоришћења, довођење у радно стање једноставно би било прескупо.

Поред тога, оружане снаге су очигледно закључиле да су та возила у вишку и да им нису потребна, што показује само лоше планирање потребних количина када је договорена донација. Наиме, тада су прво стигла 162 возила, а затим је договорено још око 50. Тачно онолико колико шест и по година стоји неискоришћено на ливади у Јанкомиру. Додуше, тада се тврдило да ће неке од њих распоредити специјалне снаге МУП-а, али то се никада није догодило.

Након испоруке у Хрватску и представљања јавности, сва возила пребачена су у Ремонтни завод. Тамо је требало да се изврши редовна служба, да се обоје у зелено, неки од њих да се наоружају и надограде ВХФ комуникационим уређајима. Али убрзо је утврђено да су возила имала један велики недостатак. Наиме, утврђено је да су балистички прозори на трећини возила неисправни. Ова возила су коришћена у војним операцијама у Авганистану и Ираку, а с временом је један број њих морао да буде замењен балистичким вишеслојним стаклом због истека животног века или појаве раслојавања, раслојавања стакла услед великих температурних промена. Како током прегледа возила пре преузимања нико није утврдио да су прозори на делу возила неисправни, то је потврђено тек након преузимања у Хрватској. Због тога је око 70 возила завршило на травњаку Ремонтног завода. Ту су стајали две и по године, све док 2016. Министарство обране није купило 120 различитих врста непробојног стакла за 48 возила, вриједних 150.000 евра

Уз то, купљени су прозори за још 80 возила, вредних око 4 милиона куна. Дакле, додатних 5 милиона куна потрошено је само на стакло. Прозори су накнадно набављени јер нису били укључени у комплет резервних делова уговорених са возилима. Тада је набавка требало да буде брза и јефтина. Наиме, те 2014. године начелник Генералштаба генерал Драго Ловрић тврдио је да је са Американцима постигнут договор о размени информација о резервним деловима путем информатичког програма и да ће Хрватска војска бити на нивоу снабдевања САД-а трупе. „Дакле, најјефтиније и најбрже могуће“, закључио је тада Ловрић. Међутим, испоставило се да би куповина стакла у директном договору са Американцима била пет пута скупља него путем јавног тендера, па су набављени директно од произвођача у Израелу који их такође испоручује америчкој војсци.

Када су возила испоручена, тврдило се да је једини трошак за Хрватску био 2,5 милиона евра плаћеног ПДВ-а. Али убрзо се испоставило да су трошкови много већи. Уз око 650.000 евра за стакла, за надоградњу ВХФ комуникацијских уређаја плаћено је око 200.000 евра. Дакле, само за стакло и ВХФ уређаје потрошено је додатних милион долара, а ту су и трошкови фарбања возила. Сада се испоставља да је планирање такође било лоше и да је уговорено много више возила од потребног броја, а њихова поправка је очигледно оцењена као прескупа.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)