БЕСРАМНО НАСТАВЉАЈУ ДА СЛАВЕ СТЕПИНЦА: У Загребу обележена годишњица смрти озлоглашеног кардинала

Јурица Керблер, Стални Дописник из Загреба

10. 02. 2021. у 22:52

ВИШЕ стотина људи окупило се успркос епидемиолошким мерама пред загребачком катедралом да обележе таковано Степинчево, шездесет и прву годишњису смрти кардинала Алојзија Степинца.

БЕСРАМНО НАСТАВЉАЈУ ДА СЛАВЕ СТЕПИНЦА: У Загребу обележена годишњица смрти озлоглашеног кардинала

Кардинал Степинац са Антом Павелићем

Међу окупљенима био је и хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Раман и загребачки градоначелник Милан Бандић, а мису је преносила и Хрватска телевизија, која је емитовала и посебни филм о Степинцу.

Без маске

Готово невероватно је да је у мноштву пред загребачком катедралом била и др. Алемка Маркотић, чланица Националног стожера цивилне заштите и то без маске. Недавно је групу младих који су се окупили назвала 'биотерористима', а пред катедралом је била у мноштву верника иако су јавна окупљења забранмјена управо од њеног Националног стожера.

- Спољне околности прогањања истине о Степинцу нису се много промениле - рекао је кардинал Јосип Бозанић закључивши да је Степинац сажео хисторију Католичке цркве и хрватског народа у једном раздобљу. Подсетио је да је Степинац ”од тренутка неправедне осуде био физички удаљен од својих верника, али је увек остао близак народу”.

У филму који је приказан на ХРТ-у пре свега се говори о сукобу Степинца и комунистичких власти, док се о улози кардинала у првој години владавине крваве НДХ мало и површно говори. Уопште се не наводи како је Степинац подржавао долазак Анте Павелића на власт и његову страховладу за време 1941. године, када су усташе поубијале велики број Јевреја и Срба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)