НОВО УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА: У Словенији деца од идуће седмице поново иду у школу

Танјуг

04. 02. 2021. у 22:42

НОВО УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА: У Словенији деца од идуће седмице поново иду у школу

Фото: М. Анђела

СВИ основци прва три разреда у Словенији моћи ће од идуће седмице да похађају наставу, а не само они у епидемиолошки "бољим" регионима, а исто вреди и за дечје вртиће, потврдио је премијер Јанез Јанша који је скептичан у погледу радикалнијег укидања важећих рестрикција.

Према његовим речима, због смањења разлика међу регионима за ублажавање мера у школству више неће важити регионални приступ, већ ће бити узимано у обзир епидемиолошко стање на националном нивоу, на темељу већ утврђених критеријума из владиног "семафора" за епидемију ковида-19, преноси Хина.

Премда су неки трендови тренутно позитивни, епидемиолошко стање у Словенији је још озбиљно, а Словенија је још у врху земаља ЕУ по броју нових заражених на 100.000 становника, упозорио је Јанша.

Он је рекао да је у Словенији, која примењује мере као и већина европских држава, још присутна дилема о могућој проширености "нових" сојева, што је могући узрок мањем смањењу броја новозаражених од онога што се очекивало.

Јанша је најавио да ће се у земљи и због тога наставити с масовним тестирањем брзим антигенским тестовима.

Одговарајући на предлог епидемиолога о опширнијем ублажавању рестриктивних мера, Јанша је рекао да ће влада о томе расправљати идуће недеље и да ће се држати већ договорених критеријума о томе кад је отварање делатности и укидање рестрикција могуће.

Већину најстрожих рестриктивних мера, попут онлајн школе, полицијског часа и забране напуштања матичних региона и општина словеначка влада увела је крајем октобра.

Већ дуже влада је изложена критикама јавности да не проводи адекватне мере, јер рестрикције нису дале значајније резултате иако трају веома дуго.

Јанша је, с друге стране, дуго устрајао на тези да се део становништва не придржава мера онако стриктно како би требало због "противладине" пропаганде "екстремне" левице и "мејнстрим" медија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)