ШИРЕ СЕ ОГРОМНЕ РУПЕ У ЗЕМЉИ: Страшна појава после земљотреса у Петрињи, спрема се евакуација становништва (ВИДЕО)

Танјуг

02. 02. 2021. у 13:12

НЕПРЕСТАНО померање тла на подручју централне Хрватске изазвало је нове штете и значајно повећало број рупа у тлу, због којих је најављена евакуација из једног броја кућа на сигурније локације.

ШИРЕ СЕ ОГРОМНЕ РУПЕ У ЗЕМЉИ: Страшна појава после земљотреса у Петрињи, спрема се евакуација становништва (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Шеф Штаба за отклањање последица земљотреса Томо Медвед изјавио је да је на подручју Општине Кукурузари број рупа са 40, колико их је било пре седам дана, повећан на 70.

Медвед је рекако да свако ново подрхтавање тла, па и потрес од 3.2 по Рихтеру који је ноћас затресао подручје Петриње, оставља нове штете а посебно настајањем нових рупа.

Рекао је да је Штаб са Рударско-геолошког-нафтног факултета добио одређене препоруке, на основу којих ће данас донети закључке за процену стања и могуће евакуисање одређеног броја људи са тог подручја. Медвед је рекао да су отворене рупе у тлу често у непосредној близини породичних кућа и да стручњаци свакодневно прате и анализирају њихово ширење.

- Али ово је сада заиста велики број, велико ширење и ставља пред нас изазов проналаска решења за збрињавање људи како се ни на који начин не би угрозили животи људи који ту живе - навео је Медвед, пренели су хрватски медији. 

Што се тиче поступања према тим пукотинама на тлу, казао је, њихово санирање ће морати још да причека јер тло још увек подрхтава и иза себе оставља нове последице.

У вези оштећених високих фабричких димњака у Сиску, Медвед је рекао да свако накнадно подрхтавање доноси ризик да се сруше па је ограђен шири простор, а у фази је израда елабората о њиховом уклањању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)