ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Услови у којима бораве мигранти код Бихаћа су неприхватиљиви

Тањуг

01. 02. 2021. у 00:31

ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Услови у којима бораве мигранти код Бихаћа су неприхватиљиви

Мигранти у Кладуши и Бихаћу/ Фото Д. Поздеровић

УСЛОВИ у којима бораве мигранати код Бихаћа су неприхватљиви и морају се предузети мере како би се то променило, оценили су чланови Европског парламента из Италије који су посетили БиХ.

Делегација ЕП коју су чинили Пјетро Бартоло, Брандо Бенифеи, Пјерфранчцеско Мајорино и Алесандра Морети у пратњи амбасадора Италије у БиХ Николе Минасија, заменице шефа делегације ЕУ у БиХ Екатарине Дороднове и вође мисије Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Лауре Лунгароти посетили су мигрантске центре у Унско-санском кантону и разговарали с локалним званичницима, пише Хина.

- Не можемо бити задовољни оним што смо видели, услови су, конкретно на локалитету Липа, неприхватљиви. Желимо да помогнемо, како свим овим људима у невољи, тако и локалној заједници. Не смемо да заборавимо да се ту ради о људским животима. Заиста ћемо се трудити да нашом посетом и каснијим деловањем будемо подршка и инсистирати на равномерном распоређивању и прихватању одговорности за ове људе. Када то кажем, првенствено мислим на све земље Еуропске уније - пренела је агенција Фена речи једног од посланика ЕП.

Локалитет Липе. који је за италијанске посланике посебно проблематичан. у ствари је импровизовани камп удаљен двадесетак километара од Бихаћа.

Око 900 миграната тамо борави у шаторима чекајући постављање контејнера с грејањем и санитарним чворовима.

Италијански посланици су, пре доласка у Бихаћ, боравили у Хрватској, где су се, према писању италијанске штампе, жалили на чињеницу да им хрватска полиција није допустила приступ делу граничне линије који је најчешћа мета илегалних миграната у њиховим покушајима да из БиХ наставе пут ка другим државама ЕУ.

Посланици нису желели да коментаришу тај случај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)