"КОНТЕЈНЕРСКИ ГРАД" У ПЕТРИЊИ ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Први становници већ следеће недеље

Танјуг

27. 01. 2021. у 21:14

КОНТЕЈНЕРСКИ ГРАД У ПЕТРИЊИ ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА: Први становници већ следеће недеље

Фото Танјуг

СТАМБЕНО-ПОСЛОВНО насеље које се подиже на платоу старог сајмишта у Петрињи већ би идуће седмице требало да прими прве становнике погођене земљотресом.

Читав мали „контејнерски град“ требало би да буде завршен за око месец дана, рекао је државни секретар инфраструктуре и члан стожера за уклањање последица земљотреса Томислав Михотић.

У стамбеном делу биће смештени становници Петриње којима ће то бити привремени дом док им се не осигурају чврсти објекти. Процењује се да ће у 100 контејнера привремени кров над главом наћи између 300 до 400 људи.

Извођач радова фрима Страбаг у среду је почела да припрема инфраструктуру за комплекс површине 18.200 квадратних метара на којем ће подигнути стамбено насеље са сто јединица и економску зону коју град Петриња реализује с предузетницима, каже Михотић.

Планирано је да цео плато буде завршен за двадесетак дана, али ће први контејнери бити постављени већ за неколико дана.

Михотић објашњава да ће се уређење простора и стварање услова за живот спроводити у фазама, па ће пре постављања контејнера бити направљена инфраструктура, што укључује воду, канализацију, струју, а затим и уређење улице и паркиралишта.

Комплекс ће, кад буде завршен, бити као прави мали град са свим садржајима, од пекара до фризераја, што би Петрињи, док се не заврши обнова, требало барем донекле да омогући нормалан живот.

До сада је на потресом погођеном простору постављено 877 контејнера, пријављено 46 хиљада оштећених објеката, 25 хиљада је прегледано, а од тога скоро 3.000 има црвену ознаку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)