РОДИТЕЉИ СУ ГА ДОЗИВАЛИ, БОРИО СЕ КАО ЛАВ": Потресно сведочење медицинске сестре о дечаку (11), најмлађој жртви короне у Хрватској

Novosti online

25. 01. 2021. у 17:10

ЦЕЛУ Хрватску је потресла вест о смрти једанаестогодишњег дечака који је преминуо од компликација изазваних корона вирусом и постао најмлађа жртва короне у овој држави.

РОДИТЕЉИ СУ ГА ДОЗИВАЛИ, БОРИО СЕ КАО ЛАВ: Потресно сведочење медицинске сестре о дечаку (11), најмлађој жртви короне у Хрватској

Фото: ЕПА

Медицинска сестра Данијела Краљевић (34) целу ноћ је из своје болничке собе слушала како се лекари боре да реанимирају дечака.

Према њеним речима, није могла ни да претпостави да се лекари у том моменту боре за живот детета.

- Први пут када чујете тај аларм, дубоко вам се уреже у памћење. И када се он поново огласи, трнци почну да вам пролазе од ножног прста кроз цело тело, јер знате да некога оживљавају - додаје она.

У том делу болнице су, прича, смештени одрасли пацијенти.

- Мислила сам да се боре за живот одрасле особе. Сама сам у соби и ослушкујем јер не могу да спавам. Целу ноћ сам слушала ту борбу и како маленог дозивају родитељи - прича медицинска сестра.

У свом писму које је објављено на Фејсбук страници медицинских сестара, Данијела Краљевић је, након што је саопштено да је дечак преминуо, написала да је чула да је мајка малишана тражила да обуче заштитно одело како би се опростила од њега.

- Знате ли шта значи за мајку да се последњи пут опрости од детета?! Да ли знате шта човеку значи кад вам дозволе да се последњи пут опростите од вољене особе? И не би требало, не би требало, није по протоколима. Тешко је, претешко је свима, а посебно мајци која је у једном тренутку изгубила своје најмилије, крв, љубав, 11 година одрастања који су у тренутку престали, у тренутку је све нестало - навела је.

Jučer je u prizemlju, ispod moje sobe, život izgubio najmlađi član obitelji Covid pozitivnih pacijenata. Cijela njegova...

Posted by Medicinske sestre - medicinski tehničari on Sunday, January 24, 2021

У том писму Данијела Краљевић изразила је саучешће породици и пријатељима несрећних дечака.

- Желим да кажем породици, ако ово читате, да сте били у мислима, било ми је непријатно да стојим на прозору и гледам вашу тугу и бол, али навијала сам заједно с вама. Мислим да је цела болница навијала. Викала сам у себи: "Хајде ... не предај се!" Примите моје најдубље саучешће и причекајте колико год можете. Сада је на лепом месту и брине о свима вама. Шаљем велики загрљај свима и свим медицинским особљем. Соба 12 - написала је Данијела.

НАЈМЛАЂА ЖРТВА КОВИДА У ХРВАТСКОЈ

Дечак од 11 година преминуо је у ноћи између 23. и 24. јануара у Клиници за инфективне болести Др. Фран Михаљевић у Загребу од последица ковид инфекције. Реч је о најмлађој преминулој особи од последица новог корона вируса у Хрватској, а према сазнањима "Јутарњег листа", дечак није претходно боловао.

Наводи се да је дошло до ретке компликације коју су лекари почели да примећују код малог броја деце која су била заражена - дошло је до мултиорганског упалног синдрома (МИС-Ц) који се јавља као претерани имунолошки одговор.

Овај синдром погађа децу од две до 15 година, детектован је у априлу прошле године у САД и Великој Британији код деце оболеле од ковида-19. Синдром има карактеристике сличне синдрому токсичног шока и Кавасакијеве болести и изазива упалу крвних судова по целом телу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)