РЕГИОН У ШОКУ: После смрти дечака (11) од короне, инфектолог отрива колико се деце лечи од постковид синдрома

Novosti online

24. 01. 2021. у 14:41

РЕГИОН У ШОКУ: После смрти дечака (11) од короне, инфектолог отрива колико се деце лечи од постковид синдрома

Фото ТД. Миловановић

НA клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" у Загребу ноћас је преминуо 11-годишњи дечак. Био је заражен корона вирусом. То је уједно у Хрватској и први смртни случај детета преминулог од постковид синдрома, а таквих је случајева све више.

Није тачно познато колико има случајева овог синдрома, али се управо формира мрежа праћења у Хрватској, изјавио је за портал ХРТ-а инфектолог Горан Тешовић, шеф Завода за инфективне болести деце при Клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић".

Инфективна је, каже, досад укупно имала око 15 малих болесника. У овом тренутку четворо деце је у Инфективној и лечи се од тог синдрома. Првог су, додаје, имали у мају и познају тај синдром. Први случајеви су у литератури описани у пролеће у Италији, те у Великој Британији и САД-у.

- То је дијагноза која се тражи при примању детета и примењују се дијагностички критеријуми ЦДЦ и СЗО. Поступа се према препорукама међународних стручних друштава. Ово је први пут да се завршило са смртним исходом. Смртност није велика, али је описана - истиче Тешовић.

Повећани број малих болесника се бележи од јесени, па тако и повећани број мултисистемског упалног синдрома (МИС-Ц), и то почевши од октобра. Ово дете је, напомиње, од почетка имало тешку клиничку слику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ah

24.01.2021. 15:53

U Hrvatskoj je u bolnicu odvezena moja baka, zena od 90 god, koja ima astmu, bez i jednog simptoma korone. Zena ima 90 god, stara je i bolesna. Na zalost, znali smo da je lose. Bez testa, bez provere su je odmah stavili na infektivno odelenje, pod pretpostavkom da je korona, a i s obzirom na to da je stara, i da ce verovatno umreti, ne moraju mnogo da se trude i imaju izgovor kada umre. Zena je naravno nekoliko dana posle dobila koronu. Posle 10ak uzasnih dana, baka je bolje i oporavlja se. Ali da je njihova krivica sto je zakacila i koronu, na sve probleme koje ime, to je 100% tacno