УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА: Европски парламент гласао за пружање помоћи Хрватској после земљотреса

Танјуг

21. 01. 2021. у 23:44

УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА: Европски парламент гласао за пружање помоћи Хрватској после земљотреса

Фото АП

ЕВРОПСКИ парламент усвојио је данас резолуцију о ублажавању последица земљотреса у Хрватској, у којој се тражи да се тој земљи помогне из свих расположивих европских инструмената.

За резолуцију је гласало 677 посланика, пет је било против, а један суздржан.

У изради резолуције, чији је иницијатор Валтер Флего, учествовали су сви хрватски посланици, преноси Хина.

Како се наводи, ЕП је позвала Европску комисију да, заједно с европским и хрватским институцијама, "осмисле брзи начин за расподелу потребне финансијске и друге помоћи како би се осигурао брзи опоравак погођеног подручја" и да води рачуна да се Хрватска истовремено бори с пандемијом корона вируса и с целим низом разорних подрхтавања.

У резолуцији се позива Хрватска да у свом плану за опоравак и отпорност, који је кључан документ за повлачење средстава из инструмента ЕУ следеће генерације, одреди као приоритете обнову кућа и зграда водећи рачуна да буду отпорне на потресе.

Хрватске власти се позивају да помно надзиру обнову након потреса како би се осигурали највиши сеизмички стандарди за све зграде и инфраструктуру.

У резолуцији се додаје да процес обнове и изградње треба спровести што је пре могуће, транспарентно и уз стручни надзор, као и да се води рачуна о демографском аспекту како би то подручје имало перспективу развоја.

Фото Танјуг, архива "Вечерњих новости"

Препоручује се да се посебна пажња посвети изградњи инфраструктуре која је недостајала и пре потреса и да се осигура задовољавање свих основних потреба и услуга у свим деловима погођеног подручја.

ЕК се позива да размотри продужење 18-месечног рока за коришћење средстава из Европског фонда солидарности у случају снажног и разорног потреса.

Препоручује се и да приоритет у вакцинацији против Ковида-19 буде погођено подручје и позива се хрватска влада да спроведе најављену одлуку о преусмеравању значајног број доза вакцине у Сисачко-мославачку жупанију.

Такође се позивају државе чланице ЕУ да део својих залиха вакцина дају Хрватској.

- Данас су сви заступници од левице до деснице указивали на важност чланства у Европској унији и на солидарност на коју Хрватска може рачунати - рекла је раније данас европска посланица из ХДЗ-а Дубравка Шуица, која је у име Европске комисије учествовала у расправи.

Фото: Ј. Керблер

Додала је да се помоћ погођеном подручју тиче и њеног ресора у Комисији, демографије, јер је погођено подручје централне Хрватске и пре потреса имало континуирани демографски пад.

- Стога је врло важно паралелно с обновом кућа обнављати привреду и инфраструктуру да би људи могли остати на том подручју - рекла је Шуица.

Флего је рекао да је реч о важном документу и да "Хрватској треба помоћ одмах и сада, са што мање бирократије и што више солидарности".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)