ХРВАТСКИ ЛЕКАРИ БЕСНИ И ШОКИРАНИ: Влада им дала сићу као бонус, хоће да врате новац Пленковићу

Новости онлине

16. 01. 2021. у 09:35

ВЛАДА Хрватске је обећала додатак од 10 одсто плате, али само за сате директно проведене са зараженима.

ХРВАТСКИ ЛЕКАРИ БЕСНИ И ШОКИРАНИ: Влада им дала сићу као бонус, хоће да врате новац Пленковићу

Фото: ЕПА

Шокирани "срамотном исплатом бонуса" радницима у здравству и социјалној заштити који брину о пацијентима и корисницима оболелим од болести ковид-19, а који су се свеле на износе од 5,26 куна, 33 куне, 41,15 куна, 45 куна, и готово 150 куна (1 евро је 7,5 куна), неки чланови синдиката сматрају да је ово толико омаловажавање струке какву никада нису искусили у раду и размишљају о враћању тих износа на рачун премијера Андреја Пленковића или министра здравља Вилије Бероша, каже председник Независног синдиката здравства и социјалне заштите Стјепан Тополњак.

Наиме, запослени у здравству и социјалној заштити почели су да примају плате које су, како је најављено, требало да буду увећане за 10 одсто основне зараде свих који су радили са болесним пацијентима. Међутим, за многе запосленике ти су износи мизерни, понекад и мањи од 20 куна.

- Било би боље да нисмо ништа добили - каже он. Подсећа да "иако је премијер помпезно најавио у медијима да ће радници у здравству и систему социјалне заштите добити посебну награду у износу од десет одсто основне зараде за рад са пацијентима и корисницима који пате од болести цовид-19, од чега, нажалост, ништа ".

У пракси је награда сведена на мизерне износе који, напомиње Тополњак, у најбољем случају достижу 200 куна, што би довело до закључка да је основна плата радника у здравству од 50 до 2000 куна!? "

Али није, већ је обрачун награде у складу са упутствима које је Министарство здравља доставило директорима установа 21. децембра 2020. године, претворен у мерење минута и сати које су провели запослени у раду са пацијентима са болешћу цовид-19. Дакле, награда им је исплаћена само за те сате.

Синдикалац из бјеловарске Опште болнице Мирослав Прањић каже да су му се колеге који раде са пацијентима са цовид-19 пожалили на такав обрачун награда, које се у ОБ Бјеловар врте око 120 до 140 куна - "да људи не би носили заштитне скафандере за тај новац, а камоли да у њима проводи сате и брине о другима ".

Нису добили награду коју је министар обећао, већ беду за свој рад, што је, према Прањићевим речима, смешно и увредљиво.

- Наше пословање је организовано тако да наши запослени раде у тешким условима, четири сата на првој линији борбе с цовидом, а затим се остали сати пребацују на обична одељења - тако да нико не може зарадити више од сто куна. Не ради се о заради, волимо свој посао, ради се о лечењу, чињеница је да су ово тешки услови. Сви здравствени радници требало би да добију десет одсто повећања, а они на одељењима још више, сви смо у болницама изложен, а никад се не зна да ли је пацијент којег лечимо болестан, он једноставно још нема симптоме.

Министар здравља Вили Берош рекао је медијима да је проблем износ одштете у надлежности директора болница.

- У домену директора појединих здравствених установа је да за сваког запосленог види колико је радио са пацијентима позитивним на цовид-19 и да утврди тај додатак - рекао је Берош и додао да ће, уколико постоје спорни елементи, бити на располагању. Наиме, према министарству, болнице су упућене да сви који раде на затвореним одељењима примају плату увећану за десет одсто. Еквивалент је или претходни месец или просек последња три месеца, шта год је повољније за радника.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)