ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАПРЕТИЛА БОСНИ: Ситуација са мигрантима је неприхватљив!

Новости онлајн

15. 01. 2021. у 17:51

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАПРЕТИЛА БОСНИ: Ситуација са мигрантима је неприхватљив!

Фото: ЕПА

ИЗ Европске уније поручују властима у Босни и Херцеговини да је ситуација са мигрантима који се налазе на територији ове земље неприхватљива.

ЕУ „не разматра санкције“, али „има инструменте“ које може да искористи као реакцију на овакву нефункционалност власти у БиХ у спровођењу међународних и ЕУ обавеза.

- То су теме интензивних разговора које имамо са БиХ како у Бриселу тако и у главним градовима земаља чланица. ЕУ је јасна у својој поруци властима у Сарајеву да ово може имати негативан утицај на њихове амбиције када је реч о приближавању земље ЕУ - каже портпарол ЕУ Петер Стано.

У Бриселу наглашавају да су за потребе миграната у БиХ само у последње три године, издвојили 88 милиона евра, али да је ситуација, посебно у кампу Липе, неодржива.

- Миграције су заједнички изазов, а ЕУ испуњава свој део посла. Ми не намећемо мигранте БиХ, већ помажемо властима у БиХ да се носе са овим проблемима - каже портапрол ЕУ.

У Бриселу наводе да се са властима у БиХ последњих недеља о миграционим изазовима интензивно разговара како јавним путем, као и „иза сцене“.

Оцењује се да је тренутна ситуација већ нашкодила међународном имиџу БиХ.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

buki

16.01.2021. 08:47

Vi, (EU i NATO) ste nametnuli izbeglice ne samo BiH, nego svima, jer ste pod parolom lažne demokratije i brige za ljudska prava naoružavali i podržavali jedne, a kažnjavali i uvodili sankcije drugima. Pošto ste vi opljačkali Irak, Libiju, Siriju, a one manje bogate zarazili i osakatili, izbeglicu su vaše a ne bosanske, rumunske ili srpske. Sad ćete da naštampate koji milion evra i na kontu toga da one koji vam ne trebaju utrapite nama, iako ni sa čim nismo doprineli njihovoj muci i moranju da napuste svoje domove. Uostalom, oni i ne žele da budu kod nas, jer smo siromašni koliko i oni zahvaljujući ratovima, sankcijama i svom zlu, koje nam opet vi isti, nanosite u poslednjih preko 100 godina.

vladimir

16.01.2021. 17:36

Gospodo iz EU i NATO-a, vi ste od njih napravili izbeglice,napadajući njihove zemlje. Vaša je obaveza da brinete o njima. Mi koji smo takođe bombardovani od vas nismo dužni da vodimo računa o tim izbeglicama. A i nama ste napravili skoro milion izbeglica sa Jugoslovenskh prostora. To izazivanje zla po svetu,bombardovanje, građanskih ratova i drugih terorističkih i kriminalnih radnji vam se obija o glavu. Pa sad žanjite što ste sejali.