СРБИ (НИ)СУ ЗАБОРАВЉЕНИ: После више од 750 земљотреса који су уздрмали Банију, нове муке напаћеном народу донео снег

Јурица КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

11. 01. 2021. у 07:39

СРБИ (НИ)СУ ЗАБОРАВЉЕНИ: После више од 750 земљотреса који су уздрмали Банију, нове муке напаћеном народу донео снег

Фото Танјуг

ПОСЛЕ више од 750 земљотреса који су потресали Банију, нове муке напаћеном народу донео је и снег који је јуче падао у Петрињи, Сиску, Глини и околним селима где људи живе у изузетно тешким условима.

Мало ко спава, јер нова подрхтавања тла, као оно од 4,5 степени по Рихтеру у суботу увече, изазивају додатни страх ионако трауматизованих људи. Многи још увек живе готово под ведрим небом, јер недостаје око 1.000 контејнера. Страдало је 30.715 разних објеката широм Баније, а 300 статичара и инжењера до сада је дало "црвене налепнице" за око 2.000 кућа које ће морати да буду срушене.

- Након сваког земљотреса екипе статичара морају поново на терен, јер следе нова оштећења - каже потпредседник хрватске владе Борис Милошевић, који упорно одбија критике да држава није правовремено реаговала.

- Ниједан становник овог подручја неће бити заборављен - тврди Милошевић.

Помоћ Митрополит Порфирије  дочекао контејнере, Фото Танјуг

Дотле, заменик градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић каже да још увек 58 људи из њеног краја нема никакав кров над главом.

- Бојим се да за три месеца више нико неће мислити на нас! Сада нам је само да преживимо зиму.

Фото АП

Слика порушене Баније изгледа стравично. Багери уклањају рушевине, а у центру Петриње више готово нико и не живи. У Мајским Пољанама, где су претежно Срби, драматичне слике разрушених кућа крај којих су постављене камп приколице и контејнери. Села заправо више и нема, остало је сећање на неке боље дане које је описао покретач Зенита, сликар и песник Бранислав Мицић, о селу из којег су дошли и славни математичари Ђуро и Светозар Курепа, вајар Симеон Роксандић. Али, народа ту већ дуго нема, породице се могу набројати на прсте, а шта ће тек бити након ове катастрофе, тешко је и предвиђати.

ПИРОЋАНКА НАПУНИЛА ПРВИ ШЛЕПЕР ПОМОЋИ

ПИРОЋАНКА Данијела Петровић (на слици), радница Царини тридесетак година, организовала је прикупљање хуманитарне помоћи за страдале у земљотресу у Петрињи, Глини и околним местима. Како каже ова хумана жена, акцију је подржала и Градска управа Пирот, а они који желе да помогну могу то учинити тако што ће донети одећу, обућу, друге потрепштине које су неопходне у оваквим неприликама.

Фото В. Ћирић

- Потресле су ме тужне слике и људске приче из Хрватске. Знам да постоје многи суграђани који желе да помогну, али не знају на који начин. Зато сам организовала фејсбук-групу "Из Пирота с љубављу" која ће помоћи прикупљање помоћи, која се може донети сваког дана од 16 до 18 часова у једном магацину Слободне зоне, крај капије 6, где ће је наши волонтери прегледати, сортирати и паковати.

Верујем да ћемо сваке недеље успети да прикупимо бар један шлепер робе која је преко потребна страдалима у земљотресу - каже Данијела. В. Ћ.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије дочекао је прву пошиљку од 22 контејнера, а нови стално стижу.

- Ове катастрофе, од короне до земљотреса, не бирају и не праве разлику међу људима, а земљотрес не зна ко се и на који начин Богу моли и не води рачуна ко припада којем народу - каже Порфирије.

Очај Домаћини испред разрушеног дома немоћни да се одупру катаклизми, Фото архива

Српска православна црква и Српско народно веће организују помоћ у целом крају.

Договорено је и допремање 75 контејнера из Београда, а из Војводине стиже додатних тридесетак. Тако су збринуте многе породице - Бунчићи у Шушњару, Вукмановићи у Јабуковцу, Пешкир у Моштаници.

Туга Осим људи, страдале су и домаће животиње, Фото АП

Страдалом народу долази помоћ и у храни за стоку, јер многи не напуштају разрушена огњишта како би бринули за краве, овце или свиње, од којих иначе живе. Полиција, после интервенције Милорада Пуповца, спречава прекупце стоком који желе да зараде у овим тешким условима нудећи четири пута мању цену за стоку од уобичајене. Уосталом, многи Банијци памте слично и након "Олује" када им је отета стока, па су сада срећни и када им се за јуницу понуди 500 евра, јер бар нешто добију како би преживели зиму.

Држава је обезбедила за породице помоћ од 500 евра, а за самце око 380 евра, а води се и акција "купујмо банијско" од оних који и у овим условима могу нешто да раде.

КУХИЊА НЕ РАДИ ЗА СВЕ

ПОЗНАТИ хрватски кувари и шефови елитних ресторана данима су кували за Банијце, али су сада отпуштени. Држава је одлучила да преузме кување хране и поручила свима којима се куће нису у потпуности срушиле, да више нема - бесплатне хране.

Како ће ићи обнова Баније, засад нико не зна, али све увек запне на бирократији која већ сада показује свемоћ. Постоји низ идеја, од тога да се иде у градњу типских монтажних кућа, што би већ ове године значило кључ у руке за 1.000 породица, до тога да се иде у свеобухватну обнову која би трајала годинама. То би значило сигурно и одлазак преосталих Банијаца који не могу да чекају препуцавања политичара у условима крајње тешким за живот. У овом се часу не зна ни како ће функционисати школе, домови здравља, а у већини места више нема ни банака, ни аутомата за подизање готовине.

Кратер Невероватни "учинак" земљотреса код Петриње, Фото Танјуг

Банијци кажу да и до сада нико није водио бригу о том крају, а једнако су незадовољни и Хрвати и Срби. Како сада стоје ствари, одложиће се и почетак пописа становништва који је требало да почне у априлу, па нико у овом тренутку и не зна колико људи је уопште остало на Банији. Узалуд и љутња да је било криминала у обнови кућа након деведесетих прошлог века, када се крало гвожђе, а куће зидале од песка, јер виновнике није стигла казна због застарелости њихове кривице.

Тако банијска места живе од данас до сутра, од земљотреса до земљотреса, а биће их сигурно још. Јуче у 12.58 уследио је нови од 3,8 по Рихтеру, а шефица Хрватског удружења болничких лекара Ивана Шмит, која ради у сисачкој болници, упозорава да прети опасност да се оштећена зграда болнице уруши на шаторе где су смештени пацијенти. Горе не може бити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)