ПОНОВО БЕСАНА НОЋ: Нови земљотрес, народ Баније у страху, у земљи се отварају нове рупе, а стручњаци кажу – биће још потреса!

Јурица КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

09. 01. 2021. у 23:33

ПОНОВО БЕСАНА НОЋ: Нови земљотрес, народ Баније у страху, у земљи се отварају нове рупе, а стручњаци кажу – биће још потреса!

Фото: Танјуг/Хина

НОВИ земљотрес магнитуде 4,5 по Рихтеру погодио је Банију у 22,29 часова и изазвао страх становништва, али и нова оштећења на већ оштећеним зградама.

Тресло се око 5 секунди, а епицентар је био 15 километара југозападно од Сиска. Земљотрес се најјаче осетио у Петрињи, Глини, Сиску и Великој Горици, али и у Загребу.

Становници Баније поново немају мирну ноћ, иако је већина напустила своје оштећене куће и спавају у контејнерима и камп кућицама. Свако ново подрхтавање тла изазива и додатна оштећења, а у околини Петриње све је више дубоких рупа насталих након серије земљотреса. Неке су широке и тридесетак метара и дубоке готово пет до шест метара, а настале су и до самих улаза у куће.

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић позвао је све становнике центра Петриње да напусте оштећене куће, јер су опасне за становање.

Овај земљотрес је изазвао страх и у околним селима, где народ већ данима не спава у страху од нових подрхтавања тла.

Сеизмолози кажу да се могу очекивати и даљи земљотреси јачине веће од 4 степена по Рихтеру, након више од 500 земљотреса колико их је било последњих дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)