У ХРВАТСКОЈ ЖЕНА УМРЛА ПОСЛЕ ВАКЦИНИСАЊА ПРОТИВ КОРОНЕ: Огласио се министар и открио резултате обдукције

Танјуг

05. 01. 2021. у 12:04

У ХРВАТСКОЈ ЖЕНА УМРЛА ПОСЛЕ ВАКЦИНИСАЊА ПРОТИВ КОРОНЕ: Огласио се министар и открио резултате обдукције

Фото: ЕПА

У ХРВАТСКОЈ је умрла жена која је примила вакцину против корона вируса, а реч је о од раније веома болесној особи старој 82 године из Дома у Чаковцу, саопштио је данас министар здравља Вили Берош и истакао да је обдукција показала да њена смрт нема везе са вакцином.

Берош је на конференцији за новинаре рекао да је преминула вакцинисана 27. децембра прошле године, а умрла је сутрадан.

- Добили смо налаз обдукције. Након вакцинисања њено здравствено стање је било уредно, као и сутрадан ујутру. Око 17 сати је дошло до погоршања стања, позвана је Хитна помоћ, али је жена умрла сат касније - рекао је Берош.

Додао је да је брис на вирус покојне био негативан и да је обдукција показала да је узрок смрти био "застој у раду срца, узрокован тешким променама на крвним судовима".

- Боловала је од астме, имала је поремећаје гутања, имала је сонду, лежала је, јако је тешко била болесна. Њена смрт нема везе са вакцином. Случај ће бити пријављен ХАЛМЕД-у и даље, али је Комисија утврдила да њена смрт нема везе са вакцином - казао је Берош.

До краја марта очекује се 270.000 доза вакцине, а вакцинисање је бесплатно и добровољно.

Хрватска је досад наручила готово шест милиона доза вакцина различитих произвођача. Тако је по милион доза наручено од Фајзера и Модерне, 2, 7 милиона од АстраЗенеке, 900.000 доза од Џонсон енд Џонсона и 300.000 од КјурВак.

Циљ је да се вакцинише најмање 70 одсто грађана, а Влада је покренула кампању чија је главна порука „Мисли на друге: вакциниши се“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)