МИГРАНТИ ХОЋЕ БОЉЕ УСЛОВЕ: Због проблема, полиција Унско-санског кантона обезбеђује камп Липа код Бихаћа

С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 01. 2021. у 08:25

МИГРАНТИ ХОЋЕ БОЉЕ УСЛОВЕ: Због проблема, полиција Унско-санског кантона обезбеђује камп Липа код Бихаћа

Фото Независне

ОКО 1.500 миграната смештених и даље, у камп Липа код Бихаћа протестују због услова у кампу. Мигранти одбијају да се сместе у шаторе који су постављени и поручују да БиХ и Хрватска за њих отворе своје границе.

Они у знак протеста последња четири дана одбијају да узму и храну, те поручују како не желе бити у шаторима, јер су неусловни за боравак током зиме. Због лоших услова у кампу мигранти су направили и транспаренте са натписима "Желимо правду", "Не желимо храну, желимо слободу", "ИОМ помозите"!

Проблем око кампа Липа је настао јер нису на време обезбеђени услови како би се прегурала зима, а у кампу су остали шатори за лето. Иако је постојао план да се мигранти изместе током зиме из овог у камп Бира у Бихаћу, од тога се одустало у последњем тренутку, јер власти Бихаћа заједно са грађанима нису дозволиле превоз миграната у њихов град. Тако су мигранти остали у кампу Липа који није опремљен за зимске услове.

Поводом ове ситуације реаговао је и председавајући Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић који тражи да Савет министара што пре достави информацију Министарства безбедности БиХ о тренутном стању мигрантске кризе да би се испунио закључак овог дома од 11. јуна прошле године и одржала пленарана седница посвећена овом проблему.

Он каже да се мора одржати седница Парламента БиХ о питању миграната и да се заједно, унутрашњим снагама, потражи решење.

- Управо бисмо с ове пленарне седице могли да понудимо системске мере, а не да се отварају нови сукоби док мигрантска криза ескалира у безбедносни и хуманитарни проблем - закључио је Шпирић.

ВОЈНИ ШАТОРИ МОГУ ДА СЕ ЗАГРЕЈУ

У КАМП Липа су припадници Оружаних снага БиХ недавно довезли 40 камиона са војним шаторима и делом се ради о термоизолационим шаторима који се могу загрејати. Ипак, мигранти и даље исказују незадовољство опремањем кампа Липа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)