ПРВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ СТИЖУ У ФЕБРУАРУ: Министар Филипче објавио када креће имунизација грађана

Танјуг

04. 01. 2021. у 22:00

ПРВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ СТИЖУ У ФЕБРУАРУ: Министар Филипче објавио када креће имунизација грађана

Фото: ЕПА

ПРВИХ 5.850 доза Фајзерове вакцине биће испоручено у фебруару, друга серија од 17.550 доза требало би да стигне у марту, а иста количина вакцина се очекује у априлу, изјавио је данас министар здравља Северне Македоније Венко Филипче.

Министар је за Канал 5 ТВ рекао да још увек није одређен датум када ће у Северну Македонију бити испоручено 833.000 доза у оквиру "Ковакс" програма, преноси МИА.

Поред Бугарске, Пољске и Грчке, Аустрија је такође спремна да обезбеди вакцине за Северну Македонију кроз механизам солидарности ЕУ који има за циљ да пружи дозе за земље које нису чланице блока, рекао је Филипче.

Он је додао да ће разговарати са министром здравља Аустрије о томе колико ће доза ова земља издвојити за Северну Македонију и када ће оне бити испоручене.

Филипче је напоменуо да ће вакцине бити бесплатне за све, а да ће приоритет при имунизацији имати здравствени радници, старије особе и хронични болесници.

Он је истакао да ће надлежни покренути кампању у циљу подизања свести о значају имунизације, како би се елиминисале све сумње у вези са вакцином.

Министар је оценио да се ситуација у земљи побољшава, али да је прерано рећи да епидемија дефинитивно јењава и да би рестрикције могле да буду пооштрене, јер би могло да дође до новог таласа.

Он је апеловао на грађане да поштују мере против корона вируса, носе маске и избегавају велика окупљања.

Када је реч о плановима за 2021. Филипче је рекао да ће у току ове године, између осталог, почети изградња новог клиничког комплекса, као и да ће болнице широм земље бити реновиране уз помоћ кредита Светске банке.

Он је рекао да ће модуларне ковид болнице у будућности бити коришћене у склопу система јавног здравства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)