СРБИМА УСКРАЋУЈУ ПОМОЋ: Волонтери сведоче о срамним потезима ЦК Хрватске, 29 од 30 камп-кућица за Мајске Пољане "нестало" у Петрињи

Јурица Керблер - стални дописник из Загреба

03. 01. 2021. у 22:01

"Црвени крст није урадио оно што је требало, када људи долазе по помоћ питају их за документе, које су националности", тврди волонтерка Романа Иљегић, која је као и многи грађани Хрватске отишла на Банију да помогне локалном становништву. У објави на "Фејсбуку", која је снимљена у Мајским Пољанама каже да страдалима помажу грађани који су дошли из целе Хрватске, а да су службе задужене за помоћ, пре свега Црвени крст, заказале.

СРБИМА УСКРАЋУЈУ ПОМОЋ: Волонтери сведоче о срамним потезима ЦК Хрватске, 29 од 30 камп-кућица за Мајске Пољане нестало у Петрињи

Детаљ из Мајских Пољана / Фото АП

Људи у Мајским Пољанама огорчени су и након што је полиција скренула пошиљку камп приколица намењених за мештане тог српског села у Петрињу. У то место које је готово разорено требало је да стигне 30 камп-приколица из Пореча чији је долазак договорила заменик градоначелника Бранка Бакшић, али је неко издао наредбу да их се скрене из Мајских Пољана на другу адресу. До поподневних часова, како нам је потврђено, у Мајске Пољане стигао је само један контејнер.

И хрватски европарламентарац Фред Матић, који се нашао у епицентру разорног земљотреса, каже да не би дао ли липе за Црвени крст или "Каритас", а одмах након првог удара друштвене мреже биле су препуне критика на рачун Црвеног крста и његове споре реакције.

"Хрпе хране су бачене јер их Црвени крст није поделио, пију 'колу' и 'фанту' намењену страдалима", један је од коментара на друштвеним мрежама. Реаговала је и Марина Локнер, председница градског Црвеног крста из Петриње која тврди да није добра комуникација са националним Црвеним крстом.

"Манекени нам нису потребни, ми смо у шаторима, вани на киши, а национални је на затвореним тениским теренима". Истовремено из Црвеног крста демантују оптужбе.

"Складишта су нам пуна и то је добра вест, а прикупљена финансијска средства биће веома транспарентно расподељена. Није тачно да се храна баца". Нико за сада није ни потврдио ни демантовао оптужбе да људе који траже помоћ питају за националност.

Цивилна заштита стално упућује апеле да грађани сами не долазе на страдало подручје, док мештани тврде да им људи који долазе из целе Хрватске највише и помажу.

Много је примера помоћи која стиже из Хрватске и целе Европе, али и неразумног понашања, попут цариника на граничном прелазу БиХ и Хрватске, који нису желели да пропусте донацију камп-приколице и хуманитарне помоћи из Љубушког. Из робних резерви стигао је свега 21 контејнер за пострадало подручје

Помоћ стиже и из Србије, након што је влада усвојила одлуку да се додели милион евра за санацију штете. Долази и много грађевинског материјала из Србије, који се складишти у Глини и дистрибуира мештанима околних места.

Хрватска још увек није прогласила "катастрофу", на шта је упозорио и председник Зоран Милановић.

"Не знам зашто још није проглашена катастрофа, јер се мора знати ко је одговоран. Правно је то веома важно, јер се тако зна ко има чек у рукама".

ПОМАГАЋЕ ФИРМЕ ИЗ СРБИЈЕ

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић најавио је да ће око Божића у Београду бити организован састанак са грађевинским компанијама и да ће их позвати да помогну у обнављању кућа порушених у земљотресу у Мајским Пољанама код Глине. Том састанку ће присуствовати и представници Привредне коморе Србије и митрополит Порфирије с којим је, каже, разговарао о ситуацији у местима погођеним земљотресом.

- Ми ћемо преузети обавезу да са тим грађевинским компанијама кренемо у обнову кућа, прво у селу Мајске Пољане које је највише страдало од земљотреса - рекао је Весић.

НЕ ДАЈУ НИ АУТО

ЗАМЕНИК градоначелника Глине Бранка Макшићније добила од градоначелника Стјепана Костањевића СХДЗ, ни службени ауто да развози помоћ настрадалима, већином Србима на Банији. Речено је да помоћ да Црвеном крсту, а Макшићева каже да су људи помоћ слали њој, а не Црвеном крсту. "На крају сам купила ауто петнаест година стар и сада сама развозим помоћ." За сарадњу са градоначелником тврди да "није сјајна".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)